"Когато мъжът прекъсва жената, той проявява власт и отнема нейната."

"Когато мъжът прекъсва жената, той проявява власт и отнема нейната."
Снимка: netinfo

С мои приятели се шегувахме, какво ще правим на стари години: „Ами хайде да направим психологическа банка”, предложи един от тях. А аз: „И какво, ще даваме психологически кредит от типа – „ще се  справиш, всичко ще бъде наред, нещата ще се получат”.

Посмяхме се… А от  няколко месеца изследвам това - когато ние даваме тези кредити, водени от най-добри чувства, лишаваме човека от силата на собствената му опора.

При всяко кредитиране, този  човек ни става длъжник. Ние го прикачваме към себе си. Повече или по-малко поемаме отговорност за него. И понякога, неосъзнато, подменяме неговите успехи с наши.

Замисляли ли сте се, колко често се вклиняваме в думите и делата на нашите близки? Как съвършено, без да се замисляме, ги обезценяваме и обезсилваме? Вгледайте се:

Колко често си позволяваме да прекъсваме другия, когато разговаряме. Особено, колко често жените в голяма компания, публично поправят и дават съвети на мъжете си – всичко това е проява на неуважение.

Речта е енергия, да прекъснеш потока на речта, не е просто да убиеш мисълта, а да повалиш опората.

Когато  жената публично поправя, подобрява или се надсмива над своя мъж, тя го обезценява, понижава статуса му и се отнася с неуважение. Това е удар по неговата „социална значимост”. Всичко това разрушава близостта и е в ущърб и на двамата партньори.

Когато мъжът прекъсва жената, той проявява власт и отнема нейната. И понякога се опитва да преструктурира безсмислените, от неговата гледна точка емоции и мисли от дясното полукълбо, в последователността и яснотата на лявото.

Снимка: netinfo

Когато детето е увлечено емоционално в дадена игра, за разлика от възрастните, то е изцяло отдадено на това. Може да си представите как то се рее в дълбините на дясното си полукълбо и затова му е така трудно да възприеме и чуе възрастните, които го зоват от брега на лявото. Нужно е време, за да мине информацията по моста от едното до другото. Понякога тази информация дори не е различима. Когато искат от децата да реагират бързо, а те са потънали в игра, превключването е изпълнено с истерия, умора и отказ от контакт.

Когато често променяме траекторията на движение на малките деца, ние им отнемаме от силата, и така им казваме – „Ние сме богове, вие променяйте само малкото, което можете”. И децата стават по-сковани, по-агресивни, импулсивни, инатливи и неинициативни. Всичко това ние не го осъзнаваме – неуважението към процесите и динамиката на малките човечета, които оставят у нас чувството „С нищо не мога да повлияя”.

Снимка: netinfo

Когато се намесваме със своите озарения, оценки, халюцинации и съвети, непоискана помощ, и правим нещо за някой, който е в състояние да се справи сам. Когато родителите, например, идват да гости на порасналите си деца, и започват да  „помагат”, това не е помощ, това е инвалидизация. Това лишава човек от собствените му сили, опит и разбиране. Посланието е „Ти си малък и слаб, без мене няма да се справиш”. И това не е любов – това е подкуп и опит  да докажеш собствената си значимост. Опит да се превърнеш в Бог в очите на детето си.

Снимка: netinfo

Има един чудесен цитат на Берт Хелингер (автор на метода „Семейни констелации):

„Проблемът, който има даден човек, може да бъде носен единствено и само от него. Ако друг поиска да го носи заради него, то човекът става слаб. Ако аз видя у другия нещо и непременно искам да му го споделя, но се сдържа и не го кажа, това ми струва сили. Силата, която тази сдържаност ми коства, се превръща в сила за него. Изведнъж в главата му светва онова, което аз съм искал да му кажа. Тъй като тази мисъл е отишла при него сама, той може да я приеме.

Ако аз не се въздържа и искам непременно да му я кажа, изпитвам облекчение от това, че съм го направил. Но така съм му отнел силата. Дори казаното от мен да е правилно, той не може да го приеме, защото не се е родило вътре в него. Така че, сдържаността се явява основа на уважението и основа на любовта”.

Снимка: netinfo

Когато често казваме един на друг: „Всичко ще бъде наред”. Когато приемаме решения вместо другите и им даваме съвети, ние влизаме в ролята на Бог. И лишаваме близките си от възможността сами да почувстват себе си, да изпитат своите сили и потребности. Всъщност, психолозите изобщо нямат право да дават съвети. Ако дават, значи е време самите те да тръгнат на терапия.

Бъдете до близките си в трудни моменти, но не давайте съвети – уверете ги, че всичко, което им се случва е по силите им. В очите им ще видите радост и благодарност. И навярно за първи път ще усетят, че никой не иска да ги лиши от силата им.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти