Клюкарстването повдига самочувствието

Клюкарстването повдига самочувствието
Снимка: Thinkstock

Клюкарстването е полезно, защото, сравнявайки се с другите, повдигаме самочувствието си, съобщи в. "Дейли мейл". Холандски учени установиха, че и добронамерените, и злонамерените клюки ни карат да мислим за себе си и подобряват самооценката. С тяхна помощ и жените, и мъжете са по-предпазливи в поведението си.

Затова, вместо да се опитваме да пречим на клюкарстването, "трябва да го приемаме като естествена част от живота", казва проф. Елена Мартинеску от университета на Гронинген.

Учените си поставиха за цел да установят защо клюките са толкова широко разпространени и защо хората искат толкова да знаят за чуждите постижения и провали. Те изследваха как позитивните и негативни клюки се отразяват върху оценката на слушащия ги за себе си.

Резултатите показват, че положителните клюки дават идеи за самоусъвършенстване, а лошите са както ласкаещи самочувствието ни, така и застрашителни, защото показват злонамерена социална среда, в която човек лесно може да стане жертва.

Друго изследване установи, че съвременните мъже не могат да пазят тайна и клюкарстват повече от жените. Благодарение на социалните медии, те вече не трябва да чакат да се видят с приятели, за да разпространят някаква новина. Правят го за по-малко от три часа, а половината още след няколко минути. Жените пазят тайната поне три часа и половина с около 40 минути повече от мъжете.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

На коя известна личност бихте искали да приличате?

Абонамент