Кармичната мисия на дните от седмицата

Кармичната мисия на дните от седмицата
Снимка: Thinkstock

Както всички знаем, сърцето непрекъснато изтласква кръв, напряга се и се отпуска, напряга се и се отпуска…. А може ли то само да се напряга? Или само да се отпуска? Не може. Тези две основни негови движения и състояния непрекъснато се редуват – туп-тап, туп-тап – за да има ритъм.

За да има и движение на кръвта и за да има живот. Ала и всичко друго в човека и около човека, в природата и в обществата също се нуждае от туптене и ритъм, за да има движение и живот.

Така, поради сходни причини, от памтивека били създадени седмицата и седмичният ритъм, при които непрекъснато се редуват работа и почивка, напрягане и отпускане. И едва ли има нещо друго, по-непроменяемо във вековете, от най-древни времена до днес, при всички народи, култури и цивилизации. Разлики се забелязват само в някои дни за почивка, но иначе принципът на седмицата и на седмичния ритъм навсякъде си остава същият. А кой е създал всичко това? И как? Кой друг, ако не пак Този, Който е създал и човека, както и всичко останало.

А защо всеки ден от седмицата носи специална своя динамика, различна от тази на другите дни? Защото като наредим последователно седем, естествено обособени отрязъка от време, независимо от тяхната дължина, и в първия съумеем да се изпълним с вътрешна светлина и вдъхновение за ново начало, всеки от останалите шест ще получи специална, естествена тоналност. В точно съответствие с Божия ред. 

Почти така, както се нареждат тоновете в тоновата стълбица, след като зададем началния тон „до“. И когато това се прави едновременно и постоянно в цялото общество и във всички общества, отделните дни в седмицата и техните „тонове и тоналности“ получават голяма и постоянна сила, трайност и вечност.

Какво се получава, обаче, ако седмичният ритъм системно бива нарушаван? Ако, поради някаква причина, хората започнат да не се съобразяват с него? В такива случаи, които днес не са малко, най-общо се стига до аритмия и хаос във всичко. И в професионалния, и в семейния живот и в здравословното състояние, дори и в усещането за удовлетвореност и щастие. Много неща се объркват тогава. А това на свой ред докарва и разруха – пак на всички нива, навсякъде и във всичко.

Снимка: Thinkstock

Някои хора, общества и народи най-вече затова са били и продължават да са по-успешни, по-здрави и по-жизнени от други, защото са поддържали този ритъм. В отличие от други, които са го позагърбили. Макар, че малцина са онези, които си дават точна сметка и осъзнават всичко това.

Старите българи отдавали изключително значение на всеки от дните в седмицата и стриктно следвали неговата вътрешна динамика, съответна на Божия ред. И точно това е една от главните причини за тяхната жизненост и за оцеляването им, въпреки всичко, въпреки големите превратности на съдбата в течение на векове. Ето как:

Неделя – в този ден не се работи (не-деля), той е съборен, празничен ден, в него преди обяд отдаваме дължимото на небесния ни Отец, а след обед се събираме с най-близките хора и с приятелите – за да се повеселим.

Понеделник е ден за подготовка и адаптация към новата трудова седмица, за обръщане внимание на условията на труд и условията на живот. Някога в този ден се е месил и пекъл и хляба за цялата седмица.

Вторник е най-динамичният ден, в който извършваме голямо количество работа, изискваща повече енергия и напрежение.

Сряда е ден на високото майсторство, в който сме най-сръчни и схватливи. Ден за обсъждане и за размяна на мнения, за постигане на точност и прецизност.

Снимка: Thinkstock

Четвъртък е ден на големите и дългосрочни планове, тогава се опитваме да погледнем на себе си и на живота си от високо, в неговата цялост.

Петък е ден за създаване на нещо красиво и хармонично, поне като намерение. Вечерта пък – за отдаване на някакво удоволствие и за презареждане.

И събота е ден за равносметка и за обръщане внимание на паметта на вековете и на мъдростта на народите и на традициите – лични, семейни, родови, национални.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти