Калин Терзийски и "Аскетът в мола"

Калин Терзийски и "Аскетът в мола"
Снимка: Ciela

Днес от 18.30 до 21.30 ч. в  The Mall ще се състои премиерата на "Аскетът в мола" от Калин Терзийски и Иво Милев.

Изданието представлява сборник с разкази, рисунки и снимки за ценители.

Премиерата ще бъде със специалното участие на актьорите Невена Калудова и Пьотр Кшемински и камерен хор за старобългарска църковна музика "Средец".

"Аскетът в мола" е книга за ценители. Рисунки, снимки, разкази – оформени в едно библиофилско издание.

Внимателно подбрана хартия, фин печат, луксозен дизайн. Никой не е длъжен да я купува. Това е привилегия.

Цената и е голяма за пита кашкавал и малка за произведение на изкуството. И тя е 40 лева. Това е.

Изданието е библиофилско с лимитиран тираж, правено с разбирането, че книгата освен всичко друго е и красив предмет.

Книгата съдържа 13 разказа, писани по различно време в продължение на няколко години в кафене Starbukcs в мола на Цариградско шосе.

Илюстрирана е с рисунки на автора, възниканали спонтанно заедно с писането на историите в тази книга и авторски фотографии.

Останалата част от илюстративния материал представляват общоупотребими символи и пиктограми – йероглифи на ежедневието ни, неговите изкушения и забрани.

Илюстративната концепция е основана на високата амплитуда между буквалното съответствие и пълното скъсване между текст и образ.

В този смисъл книгата е концептуално мултимедийно издание и трябва да бъде четена и гледана като такова.

Предлагаме ви и кратък откъс от книгата:

Но след това отново сериозните мисли – за стоките и за па­рите – ги обхващат.

И ето – те вече са се отдали на мрачните си и горчиви колед­ни настроения.

Защо говориш така, Терзийски, не те ли е срам поне от деца­та? – ще кажат моите критици, любителите на безотговорно тъпата неискреност, които смятат, че истината е цинизъм, и държат тя да бъде забранявана с укази.

Много обичам аз моите критици! Галя ги срещу козината с гребен от най-чист елмаз. Присмех е името на тоя елмаз.

Те са моите котараци и пършиви домашни любимци. Те са тия, които по цял ден ми напомнят, че трябва да се съобразявам с това и онова. С лицемерния им морал, с техните естетически разбирания и с едно такова нещо, което те наричат Така е ред­но и Така не е редно. Те са толкова любящо и нежно тъпи, че са си въобразили, че щом те мислят нещо, то е вярно. Само защото го мислят те. Понякога загрижено ме поглеждат и казват: Не трябва да правиш така, не си прав за това и това!

И странно как успяват да си повярват, че именно те са прави!

Та моите критици, тези, които вечно стоят зад гърба ми... Зад гърба на всеки, който е запретнал ръкави и сериозно прави нещо, а те се чувстват длъжни да му дават акъл...

... та те са ми скъпи, защото с вечното си напомняне, че трябва да се съобразявам с това и онова (най-вече с техните представи за нещата); с тяхното вечно натякване за съобразя­ването...

… със самото си съществуване те ми напомнят, че ако искам да бъда истински творец, аз никога, по никакъв начин не бива да се съобразявам с Когото и да Било!

Особено с тях.

Защото ако човек се съобразява с мненията и съветите на критиците си, единственият път, по който може да завърви, е тоя на охлюва, който оставя бледа ивичка слуз след себе си. Пътят на мекотелото.

Творецът се съобразява само със свещения принцип, заложен в него! Той се казва Истина и Красота.

Та така. Критиците казват: Не говори, мили приятелю, така лошо за празниците, бъди оптимист!

Бъди човек на положителните неща, а не на отрицателните. Кажи, че всичко е хубаво и че Коледа е светъл празник. Кажи, че е семеен празник (нищо че на нея се е родил Христос, който никога не се е женил и съзнателно се е обрекъл на безбрачие) и че семей­ството е най-святото нещо. Така кажи!

Пфю.

Кажи, че хората по природа са добри и само някакви дребни пречки от процедурен характер им пречат да не полетят в етера и да не зачуруликат. Поизкриви си душата с педагогическа цел.
Като лъжем и лицемерничим така хубаво в името на децата, ние хубаво ги научаваме. Но не на това, което ги лъжем – примерно на оптимизъм. А само на това – да лъжат и лицемерничат. Така че кажи: Ах, само радост и веселие ни носят коледните празници. Нека децата пораснат научени.

Но аз естествено плюя на моите критици – на вечните мрънкалници на съобразяването. Които биха поискали от Леонардо да направи Мона Лиза по-слаба (заради възпитателния ефект в борбата срещу затлъстяването), а от Ван Гог – да не си реже ушите, а само ноктите.

И ще си говоря преспокойно за това, че Коледа е нещо, което мъчи хората.
Но не мен, не и мен... – повярвайте ми! Аз говоря за хората въобще! Аз говоря за хората – с леко пренебрежителна усмивка.
Хората се мъчат от Коледата, защото повечето от тях смятат, че трябва да я прекарат като хората.
А за българския, задушѐен от еснафски материализъм еснаф „като хората“ означава – всред изобилие от разнообразни материални блага.От свинските вратни пържоли, през двата телевизора един върху друг – за да се гледат поне две програми едновременно, до айфона нокия (за подарък на големия син)!
Така трябва да се прекарва Коледа! Сред прошарено със сланина, попило безброй идилични и семейни пестициди и свещени хормони свинско...
... и изобилни пластмасови опаковки!

Такава е светлата и щастлива представа за Коледа на измъчения предпразничен човек. И около него се чуват само плач и скърцане на зъби.
Защото няма на тоя свят пари, които да са достатъчни на човека, за когото парите са най-важното нещо!
Ако за теб парите са само някакво маловажно средство за задоволяване на дразнещия глад и досадното чувство за студ, то много лесно ще бъдеш наситен с пари. Няма да са ти нужни много.

Но когато всичките ти мечти и нужди са свързани с пари, няма начин някога някаква сума да те задоволи.
Някой от критиците ей сега ще се разшава и ще изврещи: Не, не, не парите... а здравето е най-важно за миличките хорица!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти