Какво трябва да носим на интервю за работа

Какво трябва да носим на интервю за работа
Снимка: Thinkstock

Търсенето на работа е особено труден момент в живота ни. Първо, докато се доберем до желаната позиция и после – докато свикнем с новата обстановка.

Всички знаем добрата поговорка: „По дрехите посрещат, по ума изпращат”, затова, когато отивате на интервю за нова работа, трябва не само да изглеждате добре и да сте подходящо облечени в „тон” с фирмата, но и да се представите блестящо по време на разговора.

Вижте кои са основните неща, които трябва да носите със себе си на интервю за работа.

1. Телефон на компанията. Въпреки че вече сте си уговорили час за интервюто и сте преценили времето, което ще ви е необходимо да стигнете до сградата, никога не се знае какво ще се случи на път.

Особено ако сте от „късметлиите”, на които всичко лошо им се струпва на главата в най-неподходящия момент, запишете си номера на фирмата и го пазете добре. В случай, че попаднете в задръстване, улицата, по която трябва да преминете е неочаквано затворена, заради ремонт или ви се счупи токчето, можете да се обадите и да предупредите, че ще закъснеете.

2. Автобиография/CV. След като интернет завладя живота на всички ни, писането на биография на ръка вече е отдавна забравена практика. Без значение, че вече сте изпратили своята автобиография на фирмата, принтирайте я отново, в един или два екземпляра, и носете копията в себе си.

Ако интервюиращият е забравил да преснима и вземе CV-то ви, ще направите добро впечатление, като му го дадете лично.

3. Списък с препоръки. Хвалбите и комплиментите са приятно нещо за всички, но когато се отнася до работа, препоръките от предишни работодатели са повече от задължителни.

Винаги носете със себе си списък с препоръките на бившите ви началници, за да сте подготвени, когато интервюиращият ги поиска.

4. Тефтер с подготвени въпроси. Във всяко интервю идва моментът, когато е вашият ред да задавате въпроси. В този момент трябва да сте готови с няколко кратки въпроса към евентуалния си бъдещ работодател.

Така ще създадете впечатление, че сте се подготвили добре преди интервюто и ще избегнете неудобната пауза, докато измисляте въпроси по време на разговора.

5. Химикалка. Ще ви се наложи да си водите записки по време на интервюто - за ваша собствена информация или ако изникнат въпроси.

В днешно време повечето хора го правят на смартфоните или на таблетите си. Няма да създадете добро впечатление обаче, ако се втренчите в телефона си, за да записвате и изгубите зрителен контакт със събеседника. Бъдете традиционалисти, водете си записки в личното тефтерче с химикалка.

Бонус препоръка: Не забравяйте да вземете и усмивката си с вас. Бъдете лъчезарни и усмихнати по време на интервюто, това ще създаде впечатление у събеседника ви, че сте уверени във възможностите си и не се притеснявате от нови предизвикателства.

Вижте още:

Да кандидатстваш за работа със селфи?

Шефе, бременна съм

Голямата сила на малките бележки

След отпуската: Как да издържите без плач

Съвети при постоянно чувство на умора в офиса

Редактор: Венелина Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти