Какво са празните калории?

Какво са празните калории?
Снимка: Thinkstock

На 8 април на българския книжен пазар ще се появи ново заглавие, което ще заинтересува всички, стремящи се да се хранят правилно и здравословно.

Става дума за книгата "Празните калории" от д-р Джейсън Калтън и Мира Калтън, издадена от ИК "Кръгозор". 

Според д-р Джейсън Калтън и Мира Калтън ние получаваме необходимия калориен минимум, заложен в най-популярните диети, но всъщност приемаме... празни калории. Защото в тях има дефицит на микроелементи – така необходимите ни витамини, минерали, ЕМК и допълнителни хранителни микроелементи.

На всички е ясно кои са проклятията на 21 век, а именно - замърсяването на природата и обедняването на почвите, транспортът, съхранението и начините на приготвяне на храните, лекарствата, стресът, тютюнопушенето, всякакви диети, на които се подлагаме, и дори фитнесът, конкуренцията на различните микроелементи, наличието на две киселини в едни от най-полезните храни като спанак, бобови, зърнени храни и др. ограбват организма ни от полезните хранителни елементи.

Това ни кара да изпитваме глад, вследствие на което пълнеем, стигаме до затлъстяване. И... се разболяваме.

Как да избегнем всички тези проблеми?

"Празните калории" предлага съвети и тестове, чрез които с три лесни стъпки да си осигурим достатъчно микроелементи.

*Разкрива кои микроелементи са в конкуренция и взаимно се унищожават и кои са в синергия и засилват действието си.

*Дава информация кой витамин и минерал съответно може да излекува остеопороза, депресия, да предотврати рака, да забави стареенето и да стопи килограми.

*Предлага азбука на правилното приемане на добавки.

*Дава референтните дневни дози на прием на микроелементи.

Всичко, което сте си мислили, че знаете за всекидневния си режим, за витамините, за теглото, за диетите си и за сутрешната си чаша портокалов сок... ще се промени!

Относно авторите

Мира Калтън, сертифициран нутропат, и д-р Джейсън Калтън, лекар и сертифициран специалист по цялостно здраве и спортна нутрология, твърдят, че в момента се намираме в средата на гладна криза. Телата ни буквално гладуват за витамини и минерали – и то за минималното количество, нужно, за да функционират нормално. В книгата "Празните калории" семейство Калтън излагат теорията, че дефицитът на микроелементи е пандемия и е причината за по-голяма част от съвременните тежки здравословни състояния, включително затлъстяването, сърдечните болести и рака.

Авторите подтикват хората да променят начина си на хранене и да консумират "богати", а не "бедни" на микроелементи храни. Достатъчното количество микроелементи в организма е основа за добро здраве, независимо от настоящия ни хранителен режим.

Тази книга e основана на задълбочени изследвания – авторите пътуват в продължение на шест години из сто страни и проучват режима на хранене и навиците на живот на хората из целия свят. Предлага проникновен поглед към връзката между храните, които ядем, и състоянието на здравето на съвременните хора.

Но откъде започва всичко?

В продължение на пет години Мира Калтън работи почти без прекъсване, докато управлява фирмата си за връзки с обществеността в Манхатън. Запълва дните си с писане на съобщения за пресата, поддържа връзки с редактори на списания и посещава телевизионни студия и снимачни площадки от град на град, създава необходимите контакти на младите модни дизайнери, които представлява. Но повече от година силна болка в гърба я тормози до степен, че ѝ е трудно да върви.

Както много други заети жени, обвинява неудобните си обувки, забързания си начин на живот и дългите часове на висок ток. Когато най-накрая отива на лекар, се установява, че страда от остеопороза в напреднал стадий, за която й предписват куп лекарства със странични ефекти.

Мира започва да се замисля за това как живее - че ежедневието ѝ допринася за изгубването на контрол над здравето ѝ, както и за това какво може да направи, за да си го възстанови.

След голяма вътрешна борба решава да не спазва препоръката на лекаря си и избира да не пие лекарствата. Вместо това взема здравето си в свои ръце и започна да търси алтернативно лечение от природата.

Изоставя фирмата си за връзки с обществеността и се мести във Флорида, за да бъде по-близо до семейството си. Обещава си да стане по-активна, да се храни по-здравословно и да открие теории за възстановяване от остеопороза. След няколко години, в които безрезултатно се опитва сама да спре влошаването на здравето си и да се възстанови, се намесва съдбата. Търсенето ѝ я довежда до д-р Джейсън Калтън - диетолог теоретик с повече от четиринадесет години клиничен опит в работата с хроничноболни хора, чиито болести произлизат от начина им на живот, точно както е и в нейния случай.

Макар хранителните и тренировъчните програми да са част от препоръките му, д-р Калтън решава, че недостигът на хранителни микроелементи може да е изиграл основна роля в заболяването на Мира.

Двамата отбелязват някои нейни навици, които вероятно са допринесли за болестта ѝ. Животът ѝ в големия град, както и на мнозина, живеещи в градовете, е изпълнен със стрес, прекалена консумация на кофеин и алкохол, поглъщане на въглероден моноксид и често подлагане на диета. Както и предполагат, начинът на живот на Мира я е довел до дефицит на хранителни елементи.

Хранителният ѝ режим се е състоял от храни, пълни с "празни калории", лишени от съществените жизненоважни витамини и минерали. Животът на Мира, както и околната среда, допълнително са пречели на способностите на тялото ѝ да усвоява необходимите микроелементи, които да ѝ осигурят здраве и жизненост.

Д-р Калтън и Мира променят хранителните ѝ навици така, че да заместят предварително пакетираната и обработена храна и претоплените ястия с алтернативи, по-богати на хранителни микроелементи. Добавят допълнителни витамини и минерали, премахват много от лошите навици и започват програма от физически упражнения. С времето Мира се почувствала по-добре. Резултатите от изследванията, които правят, са възможно най-добрите. В рамките на две години остеопорозата на Мира, която е в напреднал стадий, е напълно излекувана.

Вдъхновени от успеха, Мира и Джейсън започват задълбочени изследвания на комбинацията от празни калории и лоши навици. "Беше ли възможно онова, което постигнахме за здравето на Мира, да помогне за превенцията и лечението на други здравословни състояния? Нима само правилното хранене и добавките можеха да превърнат хората с крехки кости, които живеят в болка, ограничени от болестта си, в здрави индивиди със силни кости?

Възможно ли беше да спрем и дори да лекуваме от напредналите стадии на болестта без лекарства?" - това търсене на отговори за недостига на хранителни елементи и празните калории се превърна в тяхна страст, а тя ги води до най-новите открития на науката за правилно хранене, подобряване на здравето и повишаване качеството на живот..

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти