Какво не ни казаха за живота

Какво не ни казаха за живота
Снимка: netinfo

Велина Томова

Човек започва да се смята за възрастен когато навърши 18 години. Така е де юре.

Де факто поведението на възрастен започва със започването на работа, с намирането на собствено жилище и с научаването на основната истина, че пастата за зъби не се купува сама от магазина.

Това, за което никой не говори обаче, е че да станеш възрастен не е просто да навършиш 25.

Узряването е процес, който, също както пубертета, е свързан с много възходи и спадове на самочувствието, вярата в уменията ни, възприятието ни за света.

Снимка: netinfo

Но сякаш никой не ни каза какво да очакваме от тези промени и ние, вече възрастни, се опитваме сами да се справяме с новите си чувства, с новите преживявания, опитвайки се да приемаме за нормални всички промени, които се случват, без да сме подготвени истински за тях.

След като човек премине бурния си пубертет и научи че, акнето не е най-големият проблем на света, има още много жизненоопределящи моменти, за които трябва да сме подготвени, за да понесем промените по-леко.

Собственото ни семейство

жена мъж двойка
Снимка: Unsplash

Не ни казаха, че да създадеш собствено семействосъс или без сватба, да организираш ежедневие, което да е приятно за двама души и да имаш мъдростта да отсяваш малките от големите различия не става с магическа пръчица. Не ни казаха, че може да отнеме дори години. 

Не ни казаха, че дори да живеем приятно и щастливо заедно с някого, всичко се променя още веднъж с раждането на първото дете.

Децата – голямата промяна

Не ни казаха, че новата роля „родител“ ще ни хване напълно неподготвени, колкото и книги да сме прочели преди това. Не ни казаха, че цялата хармония на двойката се разваля от едно плачещо, но страшно миловидно човече, което сякаш иззема цялото време, целия въздух и всички развлечения.

жена есен
Снимка: Thinkstock

Не ни казха, че голямата тайна на преживяването на тази промяна е да не забравяме, че всичко е временно.

Не ни казаха, че най-натоварени са първите три години, през които детето има огромна нужда от родителите си.

С времето, колкото по-самостоятелно става малкото човече, толкова повече време имат родителите отново за себе си.

А това определено сваля напрежението.

Какви родители ще бъдем, ще сме строги ли, ще сме спокойни ли – това решаваме в движение. И никое решение не ни прави „не добри“ родители.

Кризата на средната възраст

жена, мацка, уют, пуловер
Снимка: Unsplash

Не ни казаха, че не се става възрастен за един ден, а че ще го разберем по малките фактори - когато обръщението стане много по-често „госпожо“, отколкото „момиче“, когато започнем да работим с хора, които са били деца по време на първото ни любовно разочарование. Тогава ще ни стане ясно, че времето не е стояло неподвижно.

Как приема съзряването (защото за остаряване е много рано да се говори), е предизвикателство, с което всеки човек трябва да се справи. 

Не ни казаха, че мислите ще стават по-мрачни от обичайното, взирането в огледалото няма да носи вече толкова добри новини, сякаш има нов човек на наше място.

Времето да опознаеш и да свикнеш с този нов човек може да е изпълнено с много негативни моменти, но пък може и да е много положително, особено ако успеем да извлечем положителното от това, че неразумните решения вече са зад гърба ни.

Не ни казаха, че свикването с промените е умение, което трябва да се усвои възможно най-бързо. 

Колкото по-бързо, толкова по-добре, защото животът няма пауза, в която да успеем да се настроим за следващата роля.  

Още по темата: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти