Без право на дума: Какво е да си жена в Древна Гърция

древна гърция
Снимка: Getty

Правата на жените се нарушават дори в съвременния свят. Всички знаем, че в някои страни на дамите все още им е забранено да шофират коли или да напускат къщата без да са придружени от своя мъж, както и да носят дрехи, които харесват. Тези забрани са повлияни от исторически и религиозни фактори. В по-модерните страни на жените вече им е позволено много, но те продължават да се борят за равнопоставеност. 

В сравнение с мъжете, жените от много древни народи са имали доста по-малко права и повече ограничения. Намеса в им личния живот и забрани за различни видове дейности: всичко това е било в реда на нещата за древния гръцки народ.  

Какво не можели да правят жените в Древна Гърция? 

Древните гъркини си стояли предимно вкъщи, защото нямали право да гласуват, да притежават земя или да я наследяват. Дори име на жена не можело да се споменава публично. Целта на живота им била да отглеждат деца.  

Тази информация е описана в древни документи, намерени в Атина. Въпреки това, законите и обичаите могат да се различават в зависимост от това дали се намирали в града или провинцията.  

Например спартанските момичета са били третирани по различен начин. Те трябвали да тренират наравно с мъжете. Освен това им било позволено да притежават земя и да пият вино.  

Всички тези правила и забрани се отнасяли за жените в семейството: съпруги, дъщери. За работещите момичета границите на позволеното били по-размити.  

Още по-малко ограничения пък били наложени на най-надарените жени. Поети, философи, лидери и лекари постигали обществено признание, благодарение на което имали повече свобода на действие. 

Правата на гражданите са въведени по времето на реформатора Солон. Най-висшият орган на властта става Атинското народно събрание, което включва само мъже. Жените нямали право не само да участват в такава среща. Те, както и деца, чужденци и роби, изобщо не са имали каквито и да е било права. Гражданин на полиса бил само човек от мъжки пол.  

Само бащата на едно момиче можел да ѝ търси годеник. Самият той преговарял с младоженеца, подписвали предбрачен договор и толкова. В семейния живот жената трябвала да бъде изключително внимателна, скромна и послушна, защото щом съпругът й заподозрял изневяра, той лесно можел да се разведе.  

За развод съпругът се нуждаел само от някакъв свидетел на случващото се. Ако поне някой можел да потвърди какво се е случило, съпругът и съпругата се развеждали. И съпругата не получавала никакво наследство. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти