Какво да правим този уикенд (8-10 ноември)?

уикенд парти купон покрив залез
Снимка: iStock

Габриела Сахатчиева

Циганското лято все още не отстъпва на истинската есен, с което намаляват и оправданията ни да бездействаме у дома през уикенда. Изложби, книги, концерти и още няколко идеи ви предлагаме за тази събота и неделя, ако сте решили да го прекарате в града!

8 ноември, петък

По повод тридесетата годишнина от падането на Берлинската стена Гьоте-институт кани млади български графични дизайнери да направят нови интерпретации на плакатите на филмите „Гундерман“ (2018), „Животът на другите“ (2006) и „Сбогом, Ленин“ (2003), които ще се излъчат в Дома на киното съответно на 8, 9 и 10 ноември. Откриването е в петък вечер от 18:00 в Дом на киното, а плакатите на Ива Токмакчиева, Никол Дечева, Били Матеева и Елица Маринова може да разгледате до 12 ноември в Гьоте-институт (ул. Будапеща 1).

Сбогом Ленин филм
Снимка: IMDb

Добра алтернатива да завършите работната седмица е и деветият рожден ден на дигиталната агенция NEXT-DC, която тази година кани за повода Opal Sunn – дуо с японски корени, достигнали до дълбините на световната електронна сцена. Траковете им са съвкупност от студийни импровизации и игра с нетипичен за електронната сцена подход към музиката, които може да чуете в новия Black Flamingo Bar (ул. Граф Игнатиев 6) от 22:30 срещу билет от 10 лв. от мрежата на Eventim (или 15 лв. на входа).

Opal Sunn концерт
Снимка: facebook.com/opalsunn

9 ноември, събота

Креативният Melba Design Festival и тази година няма да пропусне да организира редица срещи с родни и чужди дизайнери, партита, лекции, филмова програма, типографска работилница. В събота пък ви очаква международният симпозиум от 10:00 до 19:00 в НДК, за да попиете опит и идеи от професионалисти от Русия, Ирландия, Белгия, Полша, Испания и още много страни! Билетите ви очакват в epaygo.bg, а пълната програма може да откриете на melba.bg.

Melba Deisgn Festival
Снимка: Melba Deisgn Festival

От прозорливи „криминални художници”, успели да заблудят най-големите музейни институции и арт специалисти, до скандални кражби на конкретни произведения или масови грабежи като тези по време на Втората световна война, в събота в Дом на киното от 14:00 ще се запознаете с Най-шокиращите обири и фалшификати в света на изкуството! Местата са ограничени, затова побързайте да си вземете билет за 10 лв. от сайта или касата на киното.

изкуство картини
Снимка: IMDb/The Best Offer

10 ноември, неделя

Новият оригинален сборник с разкази на издателство ICU излиза официално в книжарниците, а в неделя от 18:30 е и премиерата на книгата в литературен клуб „Перото“. „Истории от 90-те“ събира в себе си разкази за едно неочаквано пътешествие и ни връща „дълбоко в снега на спомена“: „Навръх 10 ноември, точно трийсет години след онази дата, която ни захвърли едновременно и безапелационно в непребродимите дебри на историята и в необятната синева на надеждата.“ Сред авторите са Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Ерол Ибрахимов, Наталия Делева, Петя Кокудева, а съставител и редактор отново е Невена Дишлиева-Кръстева.

книга истории от 90те
Снимка: ICU

За финал на уикенда музикантите от българската латино група Mango Duende ще представят музиката на кубинската формация Buena Vista Social Club, а в рамките на трибюта ще чуете любими парчета като “Dos Gardenias”, “Sonero”, “Chan Chan” и други. Началото е в 20:00 в Sofia Live Club, а билети може да закупите на място в деня на концерта срещу 15 лв.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти