Какви документи са ми необходими при постъпване на работа?

Какви документи са ми необходими при постъпване на работа?
Снимка: Thinkstock

В предишните материали по темата дадохме информация относно темите: 

► На колко години мога да започна работа по трудов договор

► Има ли значение дали работя по трудов, или граждански договор

► Кога се сключва трудов договор на изпитателен срок

► Какви документи са необходими за сключване на трудов договор

Днес ще дадем повече информация относно документите, които задължително трябва да получиш при сключване на трудов договор:

1. Оригинален екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни;

2. Копие от уведомлението, с което работодателят е информирал Националната агенция за приходите за сключването на договора.

3. Длъжностна характеристика. Работодателят е длъжен при сключването на трудовия договор да те запознае с трудовите задължения, които произтичат от заеманата длъжност или изпълняваната работа. Всички те са посочени в длъжностната характеристика. В нея са посочени функциите, задачите и изискванията към лицето, като знания и умения за конкретния вид работа. Като работник или служител ти си длъжен да изпълняваш именно онези задължения, които са разписани в длъжностната ти характеристика.

Длъжностната характеристика е много важен документ – тя има ключово значение при трудови и други спорове, свързани с длъжността, както и при трудови злополуки, установяване на имуществена отговорност, налагане на дисциплинарни наказания.

4. Запознаване с правилника за вътрешния трудов ред (ПВТР) и с правилата за здравословни и безопасни условия на труд. Работодателят не е задължен да ти даде копие от правилника, но е длъжен да те запознае с него. Във всяко предприятие, офис, фирма и др. задължително има приет от работодателя ПВТР. В него са конкретизирани правата и задълженията на работниците и служителите и на работодателя по трудовото правоотношение и е уредена организацията на труда в предприятието. Работниците са длъжни да спазват правилата в ПВТР, когато те не противоречат на закона. При неспазване на правилата, подлежат на дисциплинарни санкции.

Екипът на КНСБ

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти