Как да се грижим за растенията през зимата – I част

Как да се грижим за растенията през зимата – I част
Снимка: Thinkstock

Л. арх. Светослав Стойнев

През зимните месеци поддръжката на растителността изисква минимални грижи, но за сметка на това правилни решения и методи.

В зависимост от това дали декоративната растителност е интериорна или екстериорна се изискват различни грижи.

В първата част по темата ще се концентрираме върху екстериорната (външна) растителност.

Външната растителност, която най-често се свързва с градината, двора на село или терасата, изисква превантивни грижи още преди настъпването на зимата. С идването на зимните месеци соковете в стъблата и клоните започват да се изтеглят към корените. Така растенията се приготвят за този сезон. Има случаи, когато температурите рязко падат, докато тези сокове все още не са се изтеглили. При тези обстоятелства растенията могат да загинат или да се образуват мразобойни.

За видове с висока декоративна стойност (солитери) е необходимо да полагате допълнителни грижи, за да ги запазите през зимата. Стъблата им трябва да бъдат увити със зебло или дишащ геотекстил, но не и с найлон. Може да добавите мулч около стъблото.

Падналите листа могат да бъдат преносители (вектори) на най различни видове гъбни, вирусни и бактериални заболявания, затова е необходимо да ги събирате и изгаряте. Също така, те са убежище и на различни видове вредители, които презимуват в тях под формата на ларви, какавиди или възрастни насекоми, активизират се през пролетта.

Земята около храсти, дървета, цветни легла или в зеленчуковата градина трябва да се почисти от растителни отстатъци, след което да се прекопае или обърне. Това ще осигури и кислород в дълбочина. Не забравяйте, че повърхностният почвен слой служи и за убежище на различни вредители и семена от плевели, така те ще загинат през зимата.

Избягвайте резитбите непосредствено преди зимата! Това може да доведе до измръзване на отделни участъци. Резитба на живи плетове, храсти и дървета следва да приключи най-късно до края на септември. Раните по клоните трябва да се намажат с овощарска замаска и да се запечатат.

Важно е да се отбележи, че корони на декоративни дървета не се кастрят, както при овощните дървета. Връзвайте короните на храстите, за да бъдат защитени при обилен сняг (например: туи, юка)!

Най-проблематична е поддръжката, когато растенията са в саксии навън в двора, на терасата или покрива. Имайте предвид, че корените са най-чувствителни към измръзване, тъй като те са засадени в малко почва, която може да замръзне заедно с тях. Саксиите трябва да се прибират или да се увият добре със зебло или подобен дишащ и непропускащ вода материал. Необходимо е да подбирате издръжливи към ниски температури видове, за да не се налага ежегодното им подновяване.

Качествено озеленяване на покриви и тераси са т. нар. зелени покриви или покривни градини, където площта на озелената част е по-голяма и няма опасност от измръзване на корените. На практика може да създадете малък двор или градина на вашата тераса или покрив. За озеленяване на покривни площи е най-добре да се обърнете към специалисти в областта.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти