Как да разпознаем лъжата

Как да разпознаем лъжата
Снимка: Thinkstock

Знаете ли, че всеки ден чуваме между 10 и 200 лъжи! 

Ако само слушаме внимателно, простички лингвистични улики лесно ще ни помогнат да разпознаем лъжата и да я отделим от истината, казват учени, цитирани от "Дейли Мейл".

Минимални самостоятелни препратки, отрицателен език, прости обяснения и сложно формулирани изречения – всичко това са белези на лъжата.

Ноа Зандан, специалист по комуникационни науки, обяснява как лингвистичен анализ на текста, който се основава на разликата в начина на криене и изричане на истина, може да помогне на хората да разкрият лъжа.

Проучванията показват, че историите, базирани на въображаеми преживявания са качествено различни от тези, базирани на реални преживявания, което предполага, че за изричането на лъжа се изисква работа и е резултат от използването на различен модел на езика.

Г-н Зандан обяснява, че лъжците много по-малко говорят за себе си и много често говорят за другите, когато изричат неистина.

Понякога те използва трето лице, за да се разграничат от лъжата, защото подсъзнателно се чувстват виновни.

"Лъжците са склонни да бъда по-негативни, защото на подсъзнателно ниво се чувстват виновни, че лъжат. Например един лъжец би казал: "Съжалявам, тъпата батерия на телефона ми е изтощена. Мразя, когато се случва", обяснява Зандан.

Хората обаче могат да забележат лъжа и когато някой обяснява събитията с най-прости думи.

Нашите мозъци се борят да изградят комплексна фалшива история, което означава, че oбясненията за събития, които не са се случили, изглеждат нереалистично ясни.

Въпреки че лъжците могат да запазят историята си по-проста, те са склонни да използват по-дълги и заплетени изречения, да вмъкват неуместни, но звучащи като факти подробности.

Г-н Зандан споделя, че този модел на лъжене може да се забележи най-лесно при известните лъжи.

Например, когато 7-кратният шампион на "Тур дьо Франс" Ланс Армстронг отрича да е използвал допинг през 2005 г, той описва една хипотетична ситуация, фокусирана върху някой друг, за да се дистанцира от лъжата си.

Когато обаче признава за употребата на забранени вещества през 2013 г, употребата му на лични местоимения се увеличава с близо три четвърти, което показва, че той казва истината.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти