Как да научим нов език за 15 минути на ден

Как да научим нов език за 15 минути на ден
Снимка: Pexels

Възможно ли е да научим нов език само за 15 минути на ден? Подвеждащ въпрос, но да. Оказва се, че едно 15-минутно обучение на ден би имало много по-голямо отражение върху паметта и обогатяването на лингвистичните ни способности в сравнение с интензивно обучение в академична среда, което достига до 90 минути на ден.

Причината е, че когато се опитваме да абсорбираме голямо количество информация, се затрудняваме с разбирането ѝ. Мозъкът ни е устроен така, че да филтрира данните, които според него са необходими за нормалното функциониране на организма, и да пренебрегва т.нар. "информационен шум". 

Снимка: Pexels

За да "запечатаме" информация в дългосрочната ни памет, трябва да я преговаряме и да правим препратки. Доказано е, че можем да възприемем пълноценно до седем нови фактологии наведнъж. Така 15 минути ежедневна практика изглеждат напълно достатъчни.

Когато започваме да изучаваме нов език, от нас се изисква да наизустим базов речник с основни думи. В колкото повече диалози ги включваме и експериментираме с различни комуникативни ситуации, толкова по-голяма вероятност има те да останат в дълготрайната ни памет за по-дълго време.

Разбира се, не е необходимо 15-те минути да бъдат спазвани стриктно. Освен това трябва да имаме предвид личните си образователни изисквания. Оказва се, че има два вида ученици - тези, които се чувстват комфортно, когато работят по график, и тези, които лесно се отегчават от еднообразието и бързо губят мотивация. При първите работи по-консервативният подход, който предлага стриктна програма, която рутинно да се спазва ежедневно. При втория тип характери се препоръчва честа смяна на образователната атмосфера и редуване на преговор на материала с усвояване на нова информация.

Снимка: Pexels

Необходимо е поне веднъж седмично да правим опит да прилагаме новия език в реалния живот. Ако се опитвате да научите испански, например, открийте местен ресторант и поздравете персонала с първата класическа фраза, която научите на този език. Слушайте подкаст, бъдете активни в глобалните социални мрежи.

Най-важно е да приемем като личен ангажимент да научаваме нещо ново всеки ден. Дори да е само за 5 минути.

Не забравяйте, че трябва да се стремите да откривате причинно-следствени връзки между новите думи изрази. И ако сте мотивирани и постоянни, съвсем скоро ще прибавите още един чужд език към палитрата ви от знания и умения.   

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти