Как да контролираме времето?

Как да контролираме времето?
Снимка: Thinkstock

НЛП (невролингвистично програмиране) предоставя различни техники за изследване на поведение, помага ни  да осъзнаем към какво се стремим, да открием успешни житейски модели бързо и ефективно да постигаме собствените си цели.

НЛП е система за изследване и промяна на реалното житейско поведение чрез набор от принципи, поведенчески похвати и техники. То позволява да се променят, възприемат или отстраняват навици и предоставя възможност за избор на най-добрия за всеки човек рационален, емоционален и физически статус.

НЛП ни предлага практически познания за това как да надрастем своя индивидуален житейски опит и да повишим способността си за постигане на по-добро качество на живот. 

Техниките на НЛП позволяват да направим нещо, което обикновено се счита за невъзможно - да контролираме времето. 

Всъщност, вие и без това го правите постоянно, ускорявате времето на приятните моменти и го забавяте на неприятните.

На повечето от вас се е случвало да чакате градски транспорт в студена зимна сутрин. Тъмно е и ръми. Поглеждате часовника. Минава време, много време. Автобусът го няма. Струва ви се, че е минал цял час.

Поглеждате пак часовника – само 10 минути! „Как е възможно?!“. Вие някак си сте забавили времето.

Срещате се с приятели, с които не сте се виждали отдавна. Забавно ви е. Интересно ви е. Прекарвате си страхотно. Имате чувството, че сте заедно не повече от час. Поглеждате часовника – 3 сутринта! „Кога мина това време? !“ Вие сте ускорили времето.

Разбира се, не става въпрос за ускоряване и забавяне на реалното време. Променя се скоростта на психическата дейност. И от там усещането за време. Не случайно в езика съществуват изрази за различно възприятие на времето: „времето лети“, „времето спря“, „минутите се влачат“.

Често „забавянето“ на времето е свързано със стрес.

Хора, преживели катастрофа с автомобил, споделят как няколкото секунди на катастрофата се разтягат до минути. След това те могат в продължение на десетки минути да преразказват цялото действие, отнело секунди, отново и отново, като се вижда ясната логика в техните действия. Мозъкът им просто е „включил на скорост”, която да подпомогне оцеляването.

Друг пример за забавяне на времето е, когато имате краен срок, за да свършите нещо, което отнема една седмица. Работата е много и трябва да отделите цялото си време, за да сте готови. Но вие поради някакви причини не започвате веднага. И когато са останали само два дни, вие най-после се захващате.

Някак си успявате. Работа, за която са нужни седем дни, сте свършили за два. Отлагайки началото, сте си „образували“ стрес, за да влезете в изменено състояние на съзнанието. Това ви е позволило да ускорите психическата си активност и съответно да „забавите“ времето. Повечето студенти учат за изпити по този начин.

Как да управляваме времето осъзнато?

Логично е да си зададем този въпрос. За да стане това са необходими определени навици за описание и управление на състоянието. Тази техника се изучава на пети модул от курса НЛП Практик.

За да забавите времето, е необходимо да си спомните моменти, когато сте го правили. Добре е да са позитивни, когато бавното течение на времето ви е доставяло удоволствие. Всички сме имали такива дни, които сме преживявали с възторг и ни се е струвало, че са много дълги – например първия ден от отпуската. Работите цяла година и после излизате в отпуск – първият ден продължава цяла вечност и вие успявате да свършите маса приятни неща.

Преди време често почивах във Варна – там мои близки имат вила в морската градина. Когато пристигнех, имах чувството, че приятелите ми се движат като на забавен каданс, а аз летя като торпедо. Трябваха ми 2-3 дни, за да забавя темпото. В първия ден съм играл тенис, плувал съм, пил съм кафе с някого от Варна, купил съм вестници и съм ги прочел, напазарувал съм… поглеждам часовника – 11 сутринта.

Ето пример, когато времето се движи бавно, а вие – бързо и при това ви е приятно. Друг такъв може да бъде, когато работите нещо с желание, мотивирани сте и правите всичко скоростно.

След като имате вече преживяването на забавено време, можеte да го опишете. Всяко състояние се характеризира с това, което чувате, виждате и усещате. Обърнете внимание на визуалните възприятия в това състояние. Много често има разлика между центъра на картинката и периферията. Може центъра на изображението да се движи бавно, а периферията – бързо или обратното.

Вероятно имате някакъв специфичен вътрешен ритъм, може би възприемате звуците по-различно. След това могат да дойдат усещанията в тялото – мускулни напрежения или отпускане в различни области.

Извикването на спомените за такова състояние ви кара да намерите параметрите на забавеното време и съответно възможността да ги използвате, за да ускорите бързо психическата си дейност, да удължите приятните моменти в живота или да работите по-бързо.

По аналогия може и да ускорявате времето, за да съкратите досадните преживявания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти