Създадено за

Как да гладите ризи като професионалисти

c
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Ако ежедневното ви офис облекло задължително включва риза, значи тя трябва да е не просто изгладена, а перфектно изгладена, всеки ден. Намачканите ризи сигнализират, че не обръщате внимание на детайлите, което мигновено понижава доверието във вас и реномето ви пред партньори или клиенти. Но как да се справите с нелеката задача да изгладите ризите си съвършено? Прочетете как го правят професионалистите и запомнете всяка стъпка.

Сушенето на ризата

Може да се учудите, но начинът, по който сушите ризите, е важен. Ако използвате сушилня, вадете ризите веднага щом програмата приключи и ги окачвайте на закачалки. Ако сушите на простор, вадете ги от пералнята също толкова бързо и ги прибирайте в гардероба веднага щом видите, че са изсъхнали.

д
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Ютията

На първо място ви е нужна хубава ютия. Наистина хубава, която пуска достатъчно пара и глади добре. След това е важно тя да има чиста плоча – без никакви налепи, утайки или петна от предишни употреби. Ако има такива, рискувате те да се разтворят от топлината и да оцветят ризата ви. Ако не сте сигурни дали плочата е чиста, преди да докоснете ризата, използвайте ютията върху стара бяла кърпа, за да проверете дали оставя петна.

Ако видите котлен камък, напълнете ютията с разтвор от дестилирана вода и бял оцет в съотношение 1:1 и я пуснете през функцията за допълнителна пара, за да продухате каналите и да разтворите отлаганията.

Масата за гладене

s
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Не е задължителна, но все пак масата за гладене може да направи нещата доста по-лесни. Стига и тя да е съвършено чиста, разбира се.

Препоръките на производителя

На етикета на всяка риза има указания как да се глади. Ако видите задраскан символ на ютия, значи не се глади – такива ризи носете на химическо чистене, когато се замърсят. Ако ютията не е задраскана, на нея ще видите точки. Една точка е за ниска температура на ютията и гладене без пара, две – за средна настройка и без пара, три – за най-висока температура, с пара.

Гладенето

  1. Самото гладене преминава през няколко стъпки в точно определен ред, който гарантира, че няма да измачкате току-що изгладената част, докато се потите над следващата.
  2. Започнете с яката. Обърнете ризата с лицето нагоре и гладете яката от краищата към центъра.
  3. После преминете към маншетите. Отворете ги и ги гладете от опаковата страна на ръкава, отново от краищата към средата. След това ги обърнете и по същия начин изгладете лицевата част.
  4. Следват ръкавите. Подредете ги добре с ръце, преди да сложите ютията върху тях. Започнете да гладите откъм маншетите, като държите ютията с върха към тях. След това преминете към раменете. Внимавайте да получите изряден ръб. След това обърнете ръкава и повторете от другата му страна.
  5. След ръкавите е ред на гърба на ризата. Започнете от платката на раменете. Внимавайте, ако има плисета – първо изгладете тях с ръба на ютията, като ги разтворите добре, и после преминете нататък.
  6. Преминете към раменете. Разтворете ги на ръба на масата и гладете от външния край към средата.
  7. Остават предниците. Внимавайте около копчетата, а джоба гладете отвън навътре.
  8. Завършвате отново с яката. Технологията вече знаете, но този път изгладете лицевата част, която ще се вижда.

Сега вече сте готови да впечатлявате.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти