Искате приключение? Камбоджа предлага много възможности!

Биляна Траянова

Защо езерото Тонле Сап в Камбоджа е толкова специално?

Защото от него пряко зависят един милион камбоджанци. 90% от тези хора са изградили кокилни къщи в езерото и 10% живеят в плаващи селища. 

През сухия сезон плаващите къщи, включително училищата, болниците и храмовете се преместват там, където нивото на водата е годно за плаване.

Когато езерото се напълни от дъждовете, те отново се връщат обратно. В езерото има 170 рибарски селища.

Животът тук е съществувал още преди векове, хората са живели в естествена хармония с езерото и са поддържали здрави екосистемите на Тонле Сап и мангровите гори, макар и изхранвайки се от тях.

Къщите изглеждат да са на различна височина по всяко време на годината. Когато дойде дъждовния сезон и водата се покачи, къщите са само на около метър над нея. При сухия сезон кокилите стърчат до десет метра, а върху тях са накацали шарените селски къщи. В най-сухия период, често преминаването с лодка на някои места става невъзможно. Прек Тоал, Компонг Кхлеанг, Чонг Кнеас и много други села приемат туристи.

Повечето плаващи села са включени в списъка на ЮНЕСКО като културно наследство, а местни групи все повече разработват проекти, с които да запознават посетителите със своя поминък и така да подпомагат общността си, да създават нови училища и медицински центрове.

Лодката, която сме наели, се движи уверено по мътните води на един от ръкавите. Чудим се накъде по-напред да гледаме. Обитателите на този странен свят са твърде заети с прибиране на улова, пране, сушене на скариди, ремонтиране на лодки и куп други неща. Като хипнотизирани сме!

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Сякаш неусетно сме се пренесли векове назад. Не сме и подозирали, че може да се живее на такова място по толкова труден, според нашите разбирания, начин!

Въпреки това, селяните изглеждат енергични и определено са приятелски настроени, готови да споделят вековната си традиция и начин на живот. Минаваме покрай оживени пазари, рибарски кейове, пагоди и училища.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Тук има дори църква, създадена от мисионери. На много места по крайбрежието на Тонле Сап има останки от епохата на Ангор, доказващо, че империята се е простирала чак до тук.

Спираме край едно от селата на кокили. Искаме да надзърнем в домовете, извисяващи се до височината на триетажни сгради и сякаш, държащи се на косъм във въздуха.  Дали ще ни приемат? Трябва да опитаме!...

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Снимки: Валери Белчински

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти