Хващането на букета: Защо сме толкова обсебени?

Хващането на букета: Защо сме толкова обсебени?
Снимка: iStock

Повечето сватбени тенденции идват и си отиват, но има обреди с културна и традиционна стойност, които са устояли на предизвикателствата на времето и се спазват и до днес. Един от тях е хвърлянето на букета.

Процедурата вероятно ви е позната, но ние сме длъжни да припомним: Всички неомъжени момичета на сватбата се подреждат зад булката. Когато е готова, хвърля букета за гърба си, без да вижда траекторията му на падане. Късметлийката, която го хване, ще бъде следващата, която ще се омъжи, и ще се радва на щастие и късмет.

Снимка: iStock

Традицията започва през 14 век в Англия. Смятало се, че булото носи благоденствие, така че всеки гост е давал всичко от себе си да се сдобие с късче от плата на булката или цвете. За да се отърве от по-агресивни ентусиасти и потенциални телесни повреди, булката хвърляла букета, за да отвлече вниманието им.

През вековете концепцията на обичая се видоизменя и възприема по-безопасен и романтичен формат. Във Финландия например булката се върти в кръг със завързани очи, докато около нея необвързаните момичета обикалят в обратна посока. Когато всички спрат, букетът се пада на щастливката, която е застанала точно срещу булката.

Интересното в случая е, че според традицията хващането на букета е еквивалент на спечелен с късмет трофей, вероятно защото по това време основна фикс идея на жените е намирането на подходящ спътник в живота и навременния брак.

Снимка: iStock

Днес обаче съвременната жена освен домакиня е и работохоличка, граждански активист и пътешественик. С една, дума халката на ръката ѝ отдавна не е приоритет. Освен това цялата ритуална обстановка с хвърлянето на букета създава криворазбрана конкуренция между жените, която се наблюдава и в живота, само че блянът не е букет, а вниманието и обожанието на мъжете.

Скъпи момичета, не забравяйте, че този букет е само някакви красиви трупове на растения. Кратък празничен миг, който причинява инфантилно щастие със срок на годност. Той не трябва да бъде критерий за вашата самооценка или пък източник на социално напрежение между вашите приятелки. В крайна сметка ние самите сме онези, с които трябва да изградим най-важната връзка в живота си. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти