Хитър трик: следващия път, когато ви изопачават думите, знайте това...

Случвало ли ви се е да кажете нещо и човекът срещу вас сякаш въобще не чува какво казвате? Познато. Или още по-лошо: сякаш не ви изслушва и на всичко отгоре се опитва да ви обори, като ви изопачава думите.

Вероятно в много от тези случаи сте разговаряли с човек, който обича да подмята така наречения аргумент „чучело“, но може да го видите/чуете още като „сламен човек“, „бостанско плашило“ или „straw man“.

Чучелото е логическа заблуда, който изопачава противоположната позиция, за да я направи по-лесна за атакуване. По същество: човекът, който използва сламения човек, се преструва, че атакува позицията на опонента си, докато в действителност атакува изопачена версия на тази позиция, която опонентът му не е задължително да подкрепя.

Например, ако някой каже: „Мисля, че трябва да даваме по-добри учебни помагала на учениците“, човекът, който използва чучелото, може да отговори с думите: „Ами, направо да пишем шестици на всички освен?“.

Изкуството да водиш интересен разговор (и как да го овладееш)

Тъй като този тип аргументи се използват често в дискусиите по различни теми, е важно да ги разбираме. Ето какво можете да направите, за да им се противопоставите успешно, когато се появят в нечия реч.

Как работи аргументът „чучело“

Като цяло използването му се състои от следните три етапа:

► Първо, лицето А излага своята позиция.

► След това лице Б представя изкривена версия на първоначалната позиция на лице А, като се преструва, че между двете версии няма разлика.
Накрая лицето Б атакува изопачената версия на позицията на лицето А и се държи така, сякаш това отменя първоначалния аргумент на лицето А.

► Накратко, лицето Б създава сламен човек, който е изкривена версия на оригиналния аргумент на опонента му, което го улеснява да атакува позицията на опонента си.

В някои случаи използването на сламения човек може да включва малко по-различен процес.

Например лицето, което използва плашилото, може да не представи изкривената версия на позицията на опонента си, преди да я атакува, а вместо това да използва атака, която просто адресира директно изкривената позиция.

Лицето Б спори с измислицата си, а вие, лицето А, се чувствате объркани, изнервени, ядосани или, ако познавате този лъжлив похват, разочаровани. Но независимо от чувствата ви по въпроса, е важно да не се хващате за бостанското плашило.

Продължете в галерията, за да разберете как да го разпознаете и как да се справите с него:

Аргументът „плашило“ и как да му се противопоставим

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти