Говорим на домашните любимци? Това е признак на социална интелигентност!

Говорим на домашните любимци? Това е признак на социална интелигентност!
Снимка: Thinkstock

За разговорите с домашния любимец или с автомобила има научна причина и тя е свързана със социална интелигентност, твърди поведенческият психолог д-р Никълъс Епли от Чикагския университет, съобщи в. "Дейли мейл".

Приписването на човешки качества върху природни явления и животни се нарича антропоморфизъм.

"Исторически антропоморфизмът се смята за признак на детинщина или глупост. Всъщност той е естествен вториченпродукт на тенденцията, която обуславя уникалността на човешкия ум. Никой друг вид не проявява такава тенденция", каза д-р Епли.

Независимо дали го осъзнават, хората придават човешки качества на предмети и явления през цялото време. Най-често срещаната проява на това е наричането на предмети с човешки имена.

Причините да го правим е, че ни е присъщо да ни се привиждат лица навсякъде. Освен това приписваме разум на нещата, които харесваме, а непредвидимостта сме склонни да асоциираме с човешкото.

Затова хората често одушевяват автомобила си. Анкета сред 900 души показа, че тези, които харесват колата си, са по-склонни да говорят за нея сякаш има характер и интелект. Заради непредвидимостта й, ако се развали или направи нещо неочаквано, започваме да й говорим.

Макар и да не е доказана ясна връзка между антропоморфизма и социалната интелигентност, според д-р Епли връзката е силна, защото колкото по-често хората се ангажират с друг разум, толкова по-успешно интерпретират намеренията му, а това ни прави социално интелигентни.

Д-р Епли е правил експерименти с хора и часовника "Клоки", който буди, като скача върху човека или бяга от него. На едната част от групата той казал, че часовникът е предвидим, а на другата - непредвидим. След като ги оставил насаме с него, ги запитал дали часовникът е разумен.

Снимка: Thinkstock

Участниците от "предвидимата" група по-често казвали, че той е умен. Направеният им магнитноядрен резонанс разкри, че се активират същите зони на мозъка, с които мислят за съзнанието на други хора.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти