Специално

Готви умно, забавлявай се и живей добре

Готви умно колаж
Снимка: Goodlife

Наскоро от печат излезе „Готви умно“, дългоочакваната книга на фууд стилиста и готвач Десислава Георгиева и кулинарния фотограф и видеограф Стоян Георгиев.

Тя е дългоочаквана не защото процесът на нейното създаване се е проточил, а защото хората, които познават авторите отдавна очакваха от тях да издадат своя авторска готварска книга. Техният опит и любов към добрата храна просто трябваше да бъдат въплътени в книга.

Авторите

Двамата са добре известни сред кулинарната общност в България. Тук ще се опитаме съвсем накратко да разкажем тяхната история. Стоян и Десита са пример за „самонаправили се“ хора в България. Големият им успех е, че не се занимават просто с някакъв бизнес, за да печелят пари. Вместо това те буквално живеят това, което обичат (добрата храна и напитки), и по всичко изглежда, че се справят добре. Пътят им до този момент е изминат стъпка по стъпка, с много усилия и с вземане на трудни решения.

Десислава Георгиева и Стоян Георгиев
Снимка: Goodlife

Преди 10 години авторите на „Готви умно“ започват да заснемат кулинарни видеоклипове за своя сайт Webcafe.bg. Това се превръща в основната им дейност, когато през 2014 г. продават Webcafe и създават Goodlife.bg. Оттогава и до днес двамата се занимават професионално с кулинария всеки ден, като прекарват по-голямата част от времето си в своето кухненско студио на улица „Нишава“.

След хиляди собственоръчно сготвени рецепти пред камера Десита развива техника и умения на готвач и кулинарен стилист, каквито са рядко срещани извън добрите ресторанти. Стоян, от своя страна, се специализира в кулинарната фотография и видеография. Двамата са и страстни кулинарни изследователи. Обичат да пътуват, да събират, да опитват и да адаптират за себе си рецепти от цял свят, като много от тези ястия влизат в домашната им кухненска ротация.

Книгата

„Готви умно“ е ценен дестилат от всичко това. Тя обобщава целия опит на авторите в готварството, в кулинарния стайлинг и фотография, както и тяхното отношение към добрата храна като цяло. В 208 страници те са събрали практични готварски съвети, изведени от техния опит, както и близо 150 рецепти, които са лично избрани, адаптирани, изобретени, професионално сготвени (някои многократно), аранжирани и заснети от Стоян и Десита.

Десислава Георгиева и Стоян Георгиев
Снимка: Goodlife

Включеното в книгата многообразие на продукти, кухни и видове ястия е зашеметяващо. Общият знаменател е специфичната „оптика“, през която Десита  и Стоян гледат на храната и нейното приготвяне. Рецептите са практични и относително лесни за сготвяне, но с висока „добавена стойност“. Тук можете да намерите обилен материал за семейни кулинарни събития; храни, с които да доставите удоволствие на себе си и на близките си; както и ястия, с които да впечатлите гостите си.

В книгата има обяснения в любов на любими ястия. Има кодифицирани кулинарни експерименти и импровизации. Има търсене на най-добрата комбинация и баланс на вкусовете. Има разбиране за различните фактори, които правят храната привлекателна и вълнуваща. Има и очевиден респект към добрите продукти и към правилните техники на готвене. Преди всичко обаче има любов към храната. Стоян и Десита всячески се стремят да споделят своята вяра, че готвенето трябва да носи радост и споделена емоция.

Освен всичко друго, „Готви умно“ показва и най-доброто от българската кулинарна фотография до степен, в която една изложба със снимки от книгата би била интересна сама по себе си. Тази комбинация от авторски рецепти и фотография в една готварска книга е много рядка, не само в България.

Десислава Георгиева и Стоян Георгиев
Снимка: Goodlife

Всичко това превръща „Готви умно“ в продукт, който се отличава рязко от големия брой готварски книги на пазара. Книгата е стъпка в правилната посока за културата на хранене в България и заслужава място в библиотеката (и на кухненския плот) на всеки български ценител на добрата кухня.

„Готви умно“ може да бъде закупена онлайн тук, от офиса на Goodlife на ул. „Нишава“ 37 или в „Ла Кав дю Мулен“/La Cave du Moulin на ул. „Солунска“ 33.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти