Създадено за Devin Изворна

Геройството оставя следи

а
Снимка: iStock/Getty Images

Всеки от нас си има своя герой – някого, на когото се възхищава, уважава и обича. Тези герои не са от приказките или филмите. Те са тук, в реалността, до нас. Кампанията на DEVIN Изворна „Героят в нас“ ни подтиква да обръщаме внимание на важните хора в живота си, защото всеки герой има нужда от напомняне, че е такъв. Десетки споделиха историите си за „обикновените“ геройства. Ето още една от тях.

Минка Цонева е машинен инженер от Русе: най-голямото от три деца, с по-малки брат Христо и сестра Виолета. Но тя не е главната героиня в тази история. Всъщност тук тя би искала да изкаже своето вдъхновение и благодарност към най-скъпия човек в живота си, а именно нейната майка.

Майката е до нас от мига, в който за първи път проплачем на този свят, в нашите радости и нещастия; тя е нашият най-ценен възпитател, съветник и приятел.

Станка Димитрова, майката на Минка, на пръв поглед е една обикновена българка, но за дъщеря си е най-големият герой.

„Тя е стожер на семейството. Тя е моята сила и подкрепа“, споделя Минка. „Аз съм това, което съм, благодарение на нея.“

Минка осъзнава, че майката не е даденост. И това се потвърждава от житейския път на Станка, която едва на 3-годишна възраст остава полусираче. Нейната майка умира при раждането на братчето ѝ. За съжаление то също не успява да доживее дори до крехка възраст и Станка живее с баща си и новата си мащеха, с която не се разбират.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Съдбата не е била благосклонна към Станка, но изборът какъв човек да станеш е в твоите ръце. Станка не се е предала. Работила е в лимонадената фабрика и е полагала неимоверни грижи за хората около себе си. На това учи и децата си.

„Човек трябва да чете, да се образова, да полага ежедневни усилия и труд, за да постига прогрес в живота – това именно съм научила от своята майка, че трудът е еталон за успешен жизнен път,“ споделя Минка. Тя самата следва примера на майка си и помага на семейството си винаги и с каквото може.

Добрина, отдаденост и човечност. Това са семената на ценностите, които Станка посява у дъщеря си. Минка показва своето възхищение от смелостта на майка си и в ситуации, в които всяка друга жена би стояла плахо и мълчаливо. Станка дори рискува живота си, когато спасява зет си от закани за физическа разправа с брадва. Неподатлива на страха, смелата, уверена и неуморна жена спасява човешки живот.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Сега, вече възрастна, Станка не може да бъде същата раздаваща се и енергична жена, която е била някога. Болестта на старостта не я подминават. „Моята майка е много възрастна и много болна, но въпреки това като истински боец се бори с болестта и не се предава до последно, защото каквото не ни убива, ни прави по-силни,“ споделя дъщеря ѝ, чиято едничка цел е да вдъхне кураж на майка си, да я зарадва и погали с признателност и любов.

„Аз съм като плаж от пясък за нея, в който тя със своите постъпки оставя трайни стъпки и променя светогледа ми към по-добър. А сега, като възрастен човек, съм се превърнала в асфалтиран плаж, в който нейните стъпки завинаги са циментирани в моето сърце и аз съм огледалото на нейната душа.“

Минка и нейната майка са въплъщение на наследствеността и приемствеността в рода.

Нашите родители са нашите първи учители и последен пристан. Каквото сме усвоили, е благодарение на тях. Не забравяйте да ги обичате до сетния им дъх, така както те дишат за нас сега.


DEVIN Изворна поставя началото на „Героят в нас“ през лятото на 2020 г. – със социален експеримент. Неговата цел е да провери до колко самооценката на хората за самите тях е реална. На случаен принцип са избрани няколко души, които да се опишат с една от следните думи: „напрегнат“, „претоварен“, „обикновен“ и „герой“. Без да знаят, и близките им са помолени за същото. И докато всеки гледа на себе си като на стресиран, средностатистически човек, техните любими хора ги виждат като герои. Експериментът извежда на преден план важните и специални неща в живота ни. А мисията на DEVIN Изворна е чрез здравословна хидратация да ни помага да подхранваме вътрешния си неповторим и уникален АЗ.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти