Създаден за Youth Empowered

Гери Турийска за новата професия „творчески предприемач“ или как се съчетава работа и забавление

Гери Турийска
Снимка: iStock

Какви личности са творческите предприемачи ще ни разкаже Гери Турийска, писател, музикант, основател на „Пощенска кутия за приказки“ и гост-лектор в „Жадни за знание: Успехът е пред теб!“ на 21 ноември 2019 г.

Събитието е част от образователната програма Youth Empowered на Системата на Кока-Кола в България и Джуниър Ачийвмънт, която цели да подпомогне развитието на младежите и пълноценната им подготовка за стартиране на кариера и успешна реализация в страната. 

Гери съчетава творчеството с предприемачество вече повече от 10 години и успява да ръководи успешно изданията на уникалната „Пощенска кутия за приказки“. В нея известни и неизвестни, но задължително талантливи автори пишат разкази по различни теми, които после са четени от най-известните български лица – от Люси Дяковска до Захари Бахаров.

Какъв е основният фокус на творческия предприемач – бизнесът или забавлението?

Хубавото на бизнеса със забавления е, че не се налага да избираш. Разбира се, колкото и забавен да ти е бизнесът, не трябва да забравяш, че преди всичко това е бизнес. Твоята работа. Трябва да има баланс, иначе много бързо ще се окажеш безработен 😊

Творец ли си или предприемач? Как възприемаш себе си?

гери турийска
Снимка: iStock

В началото беше творчеството, хаха. И двете концепции са ми еднакво приятни. Истината е, че съм творец по-рядко, когато говорим за личното ми творчество. Но, обичам да бъда проводник на идеи, с които другите около мен да работят. Това за мен е „творчески предприемач“.

Кои са качествата, които трябва да притежаваш, за да твориш и да ръководиш бизнес?


И за двете се иска постоянство. Еднакво трудно е да докараш нещата до финал и в двете сфери, а това е особено важно, когато работата ти е свързана с непрестанен поток на идеи. Лесно е да те разсее… всичко.

Умението да се фокусираш се възпитава с времето. Не казвам, че и сега не съм разпиляна, но поне се научих да приоритизирам. Също е важно да вярваш на инстинкта си.

Когато правиш нещо за първи път и не се знае каква ще бъде реакцията на публиката, е нормално да изпитваш притеснения и колебания. Поне в моя път дотук, когато съм следвала чужди съвети от предпазливост, после съм съжалявала. За да си първи, трябва да си смел. Трябва да си готов да се издъниш по всяко време и да нямаш проблем с това.

Успя ли и ако да - как, да превърнеш това, което обичаш, в твой бизнес?

Нямам никаква представа как „Пощенска кутия за приказки“ от четене за 50 човека роднини и приятели, доби днешния си размер. Благодарна съм, че най-приятното нещо, с което съм се захващала, се превърна в моя основна дейност, вече 10 години. Но как, не мога да кажа.

Успешният бизнес изисква ли жертви или успяваш да запазиш баланса работа-личен живот? Как протича един твой работен ден?

Изисква жертви, разбира се. Случва се да трябва да съм на другия край на България, когато искам да съм на дивана, гушната в дъщеря ми, да ядем пуканки и да гледаме анимации. Да отсъствам цяла седмица, далече от нея. Аз много се измъчвам, когато сме разделени за повече от ден. Тя също. Труден е балансът, но такава ми е работата- вечер, често далеч от вкъщи.

Аз нямам типичния работен ден. Ден с ден не си приличат. Организирам по десетина събития едновременно. Постоянно съм с телефон в ръка и пред лаптопа. Работя, докато пазарувам, докато правим вечеря в кухнята с Ясен, докато се къпя… 😃

Ти ще бъдеш един от лекторите в #ЖадниЗаЗнание: Успехът е пред теб! Какво ще посъветваш младите хора в България, на които сега им предстои да избират посоката на своя професионален път?

Мили млади хора! От старата Гери запомнете, че няма нищо страшно в това да не ви се получи. Най-много някой да ви каже „Не“. И какво от това? Следващата възможност е зад ъгъла. Просто трябва да продължите. Посоката на всеки професионален път е напред.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти