Ето кой празнува днес своя имен ден...

Днес православната църква чества деня на Св. Григорий Богослов, архиепископ на Цариград.

Името има гръцки произход, произлиза от gregoreo, което означава “бдя, стоя буден”. 

Имен ден празнуват: Григор и Грирорий.

Свети Григорий Богослов е бил майстор на словото и на поетическата реч. Заедно със Свети Василий Велики и Свети Григорий Нисийски образуват тризвездието на тримата Кападокийци.

Сведенията за живота на Григорий Богослов идват, както от хрониките на Василий Велики и Йероним, така и от собствените трудове на светеца като автобиографичните му стихове и писма.

Свети Григорий е роден в Арианз, областта Кападокия около 330 г. Заедно с по-малкия си брат Кесарий се образова в Назианз, където за първи път се среща с Василий Велики. След това Григорий заминава за Александрия, където брат му изучавал медицина.

През 349 г. Григорий Богослов отпътувал за Атина. Тогава светеца повторил обета си към Бог, след като по чудо бива спасен от смъртоносните бушуващи вълни на морето.

В елинската столица Григорий и Василий се отдават на науките. След като завършват образованието си, двамата светци се връщат по родните места, като Григорий е решен да отдаде живота си на Бог.

Светецът прекарал много нощи в молитви и дори искал да се отдаде на пост в пустинята Понт, но родителите му не му разрешили. На 27 май 380 г. Свети Григорий Богослов е обявен за цариградски архиепископ на църквата Свети Апостоли от император Теодосий І. Съмнителни интриги обаче го принуждават да напусне престола си и да се върне в наследственото си имение в Арианз, където се отдава на благочестие.

10 красиви български имена за момичета, които заслужават отново да станат модерни

Остатъка от дните си светецът прекарва в безмълвие до смъртта си през 390 г.

Православната църква го почита заради философските му проповеди. От неговите слова се е учил и Свети Константин – Кирил. В житията за неговия живот Григорий Богослов е описван като изключително богоотдаден, богосъзерцателен и праведен човек.

Приживе светецът се отнасял състрадателно с бедните и по всякакъв начин се опитвал да облекчи страданията им. Григорий дори е успявал да убеди властващите да се покаят за греховете си.

5 места в България, за които не сте предполагали, че съществуват

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти