Едно красиво име и един университет днес имат празник

Едно красиво име и един университет днес имат празник
Снимка: netinfo

Българска православна църква чества Свети Климент Охридски.

Свети Климент Охридски е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на български език. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Смята се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г.

Ако искате да имате бърз достъп до всички интересни и вдъхновяващи статии всеки ден, свалете мобилното приложение на Edna от ТУК!

Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим, преди смъртта на св. Кирил. Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език.

Той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. В "Краткото житие" се казва, че той "измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил".

Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се е развивала постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век. Днес най-голямото и най-авторитетно висше училище у нас носи името му - Софийски университет "Св. Климент Охридски".

Имен ден празнуват: Климент, Климентина и Клементина.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти