Създадено за adidas

Една суперзвезда на 50

адидас
Снимка: adidas

Една истинска спортна легенда навършва половин век през тази година и не става дума за един човек. Легендата се нарича adidas Superstar – любимата на поколения младежи спортна обувка и абсолютна икона за баскетболните играчи и почитатели на този спорт. В този смисъл юбилеят е празник на милиони хора по света и най-вече на всички фенове на Superstar.

В чест на 50-годишнината на модела излиза и култов филм, режисиран от Джона Хил, в който са събрани най-значимите членове на семейството adidas Originals през годините.

Историята на създаването на легендарния модел е разказана през образа на скейтърката Дженифър Сото. Тя „префучава“ през няколко екипа от хора, работили през годините по създаването на различните елементи на тази легендарна спортна обувка, за да ни покаже накрая, че колкото и уникален и значим да е всеки един от нас, в екип всички можем да постигнем много повече.

Успоредно с филма феновете на марката могат да видят и кратко видео с участието на редица знаменитости от различни области – изкуство, спорт, мода и музика. В него се събират имена като BLACKPINK,Yara Shahidi, Mette Towley, Pharrell Williams, Jackson Wang, за да участват в голямата съвместна кампания под надслов „Промяната е колективен спорт“.

С нея adidas Originals заявяват това, в което вярват вече над половин век – че промяната не идва от само себе си, а зад нея стоят поколения отдадени на идеята хора.

„Не може да има знание и умение, ако не се осланяш на опита на предишното поколение, което е проправило пътя. И няма промяна или напредък без новото поколение. Съвместната им работа създава онзи заряд на великото изкуство и голямото творчество“, казва режисьорът Джона Хил.

Кампанията „Промяната е колективен спорт“ тепърва ще се развива през 2020-та година с редица събития и инициативи, целящи да стимулират и развиват малките местни общности в различни точки по света.

adidas Superstar e истински удивителна спортна обувка, чиято история заслужава един пълнометражен филм. Преди 50 години никой не е очаквал, че докато екипът от разработчици на adidas работят върху прототип на баскетболна обувка, накрая ще създадат абсолютен спортен тренд, ще променят историята на цялата компания, а изобретението им ще се превърне във фаворит на младежи от няколко поколения.

По това време всички състезатели играят с платнени високи гуменки и тогава adidas правят опит да се противопоставят на все по-честите контузии на играчите в лигата, като пускат първите изцяло кожени ниски баскетболни кецове с подсилена предпазна капачка за пръстите за пръстите от гума (разбира се, следвайки еволюционното откритие на конкурентния производител на кецове).

Появата им предизвиква вниманието на професионалистите, които дотогава не са виждали изцяло кожени кецове за баскет с гумени капачка. Анатомичните особености на най-известната 70-тарска спортна и лайфстайл обувка на adidas всъщност следват и развиват силуета на високия Pro Model. Моделът постига успех с няколко елемента: подплатената SoftProtect пета за предпазване на ахилеса, легендарния протектор за пръстите, здравата конструкция от кожа и нарязаната във форма на рибена кост подметка, която подсигурява добро сцепление с настилката на баскетболните площадки.

След това adidas се възползва от временния застой на линията от началото на 80-те и смело навлиза в музикалните субкултури, за да капитализира през следващите големи посланици на марката като Run D.M.C.

Следват години на развитие и бърз прогрес на цялата индустрия и въпреки това Superstar не изневерява на името си. Като една истинска суперзвезда моделът продължава да бъде топ предпочитание на публиката и така от стриктно баскетболна обувка, Superstar прави лек завой и се влива в модата на големите улици и всекидневния младежки моден код.

Преоткриването на легендарните кецове под шапката на новия бранд adidas Originals и десетките колаборации, специални и ограничени издания, както и безброй вариации на вечния силует, достигат кулминация през 2005. Тогава е 35-тият рожден ден на Superstar, който компанията отбелязва с пускането на изключително органичена колекция от 35 колаборации с по седем чифта от най-големите модни, музикални и арт икони на своето време.

Излиза и колекционерска книга със стикери, която представя културата на Superstar и неговата история, заедно с идеята зад всеки един от лимитираните кецове от юбилейната серия. Съвършено разбираемо, стойността на всеки един от лимитираните чифтове скача повече от шест пъти в минутите след премиерата им през 2005 година и в момента те сигурно струват цяло състояние. Хубавото за всички фенове на модела обаче е, че добрият стар Superstar II, с модерен ретро силует, текстилни три черти и подплата, екосъобразна кожа, познатата гумена капачка и подметка с релеф на рибена кост, е винаги достъпен и все така иконичен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти