Доказано: Носенето на сутиен е вредно за здравето

Доказано: Носенето на сутиен е вредно за здравето
Снимка: iStock

Смята се, че сутиенът намалява болките в гърба, възникнали под въздействие на тежестта на бюста, и му осигурява допълнителна опора. Kогато идва съдбовния момент в гимназиалните ни години да сложим първото си бюстие, почти веднага го усвояваме като ежедневен навик. Сякаш това е онзи съдбовен момент, който поставя началото на нашата трансформация в жени.

Но каква е функцията му освен естетическа?

Е, спортният сутиен безспорно е задължително оръжие на всяко съвременно спортуващо момиче, но наистина ли е необходимо да го носим постоянно?

Отговорът е "Не". Всъщност, ако никога не сваляме сутиена, по-скоро бихме навредили на здравето си.

Снимка: iStock

Днес ще се опитаме да ви убедим, че да спрете да носите сутиен вероятно ще е едно от най-добрите решения, които сте взимали в живота си. 

Според учени няма категорично доказани ползи от носенето на сутиен, свързани с женското анатомично и физическо здраве. Тъкмо обратното - стегнатото бельо би накарало бюста да увисне и да спре растежа си.

Професор във френски университет провежда социологическо проучване, което обхваща 330 жени между 18 и 35-годишна възраст. Оказва се, че дамите, които са спрели да носят сутиен от няколко години, имат по-стегнат бюст и дори по-малко стрии в тази област.

Снимка: iStock

Резултатът от експеримента напълно отхвърля твърдението, че сутиенът предпазва бюстът от увисване. Напротив, доказано е, че ако решите да "освободите" женските си достойнства, ще коригирате стойката си и ще развиете необходимата мускулна маса, тъй като няма да има какво да осигурява опора на гърдите. 

Това не е всичко. Вижте в нашата галерия останалите причини, заради които си струва да изхвърлим сутиена от гардероба си.

Към галерията >>>

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти