Създадено за METRO

Добрите барбекю истории започват …

Добрите барбекю истории започват …
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Пролет, градина, звездни вечери, приятели и... мирис на барбекю. Ей така се живее 100 години - само докато го четеш, ти се приисква да се намираш точно в тази градина. Само че има един проблем.

Нямаш барбекю!

Понякога дори в мечтите ни се намират досадни подробности, които да попречат на пълното щастие, но точно с тази мечта няма да имаме проблеми. Защото всяка добра барбекю история започва стъпка по стъпка, а коя е първата стъпка за доброто барбекю? Разбира се, че консумативите.

Чинията със сочно изпечено месо ще си остане само във въображението, ако няма на какво да го опечем, ако нямаме продукти, специална рецепта и, разбира се, ако нямаме барбекю. Не са много неща, но всяко е изключително важно.

Въглища или дърва? Колко? А продукти? С каква мазнина? Трябва ли ни марината? А барбекюто – там се отваря цяла Вселена от неизвестни и много въпроси, в които да си блъскаме главата.

D
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Ако не сте чували – а това е напълно възможно, барбекютата са два типа – мъжки и женски. Шегуваме се, но малко. Наистина са два вида - традиционните, на въглища, и по-нетрадиционните – на газ. Няма какво да обясняваме за първия тип, защото всички ги познаваме. Барбекютата на въглища са онези вълшебници, които могат да ни накарат да душим въздуха и да следваме опушения мирис на сочната пържола чак до вилата на съседите. Можете да си го подберете и по външен вид – керамично или стоманено, а може да си вземете и двете, и да си ги сменяте. Тези на газ пък са подходящи за по-неопитните от нас, които не искат да се занимават с цялата хамалогия на въглищата и паленето. Чисто и ефективно – това е барбекюто на газ, а най-якото е, че контролът върху топлината е изцяло във ваши ръце. Въглищата, например, са доста своеволни в това отношение.

А какво да кажем за рецептата? Ако довечера у вас се съберат 10 човека за барбекю, какво ще им приготвите? Ще хукнете на пазар, ще вземете 10 кила месо, два килограма лук и чушки, ще изпаднете в паника и накрая ще изгорите месото и ще хвърлите чушките. Друго си е да сте подготвени предварително с нещо, което със сигурност ще обере овациите. Какво ще кажете за Holy Bombs? Малки опушени телешки топчета от млян телешки брискет, чедър и пеперони, подправени с микс от балкански подправки... и няма да продължаваме, че ни потекоха лигите. Ще разкажем за тях след малко, засега само си ги представете. И това е, нищо друго не остана – имате продукти, страхотна рецепта, имате гости и най-важното – имате барбекю. Запалете го и вечерта е готова да започва.

А сега да се върнем в реалността. Всички знаем приказката за Снежанка и седемте джуджета, но чували ли сте за Милица и четиримата готвачи? Няма откъде да сте я чували, защото тя се пише в момента. Историята е под надслов „Добрите барбекю истории от цял свят започват в МЕТРО“ и е вълнуващо вкусна. Всъщност, историите са много, а основната тема в тях е барбекюто, на което, както вече казахме, му дойде времето.

Четирима от най-изтъкнатите майстори на барбекюто – шеф Юри Велев от МЕТРО Академия, шеф Васил Златарев от Barbeque Brothers, шеф Йован Яневски от The Holy Smokes (който е и масторът на вълшебните малки топчета от телешко месо) и шеф Джун Йошида от funcooks, се събират, за да споделят най-яките си постижения в този кулинарен жанр.

Въоръжени с любимите си барбекю уреди - Memphis, Kammado, METRO Professional и Газово барбекю 4+3, те ще се състезават за вниманието на супер артистичната певица Милица Гладнишка. Тя ще е техен домакин, интервюиращ и помощник, който задава много въпроси, разпитва ги, асистира им в приготвянето на храната и, разбира се, дегустира. И всичко това – докато пее!

D
Снимка: METRO

В серия от видеа ще разберем тайните на доброто барбекю, ще научим вълнуващи истории от едни от най-добрите готвачи в България, ще получим страхотни рецепти, с които да вземем акъла на приятелите си, ще разберем какви са качествата и особеностите на всеки тип барбекю и, разбира се, ще се смеем и ще слушаме великолепния глас на Милица.

Пригответе се и си водете записки, защото то не се става ей така барбекю експерт – трябва си гледане, учене, оформяне на топчета от телешко месо, включване и изключване на барбекю и следване на много експерти. След това остава само да омаете приятелите си с най-вкусното месо, което някога са яли. А ако сте по-авантюристично настроени – може и да им попеете като Милица, докато готвите. Съдбата, както се казва, обича смелите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти