Днес празнуват хората с това специално име

мъж пустиня
Снимка: iStock

На 4 март почитаме паметта на преподобния Герасим, който прекарал голяма част от своя живот в пустинята.

Понеже бил изключително набожен, вярващ и праведен човек, около него се събрали и други вярващи и така образували християнско братство.

По-късно издигнали и малък манастир, в който живеели сговорно.

След известно време в Йерусалим пристигнал един монах, който бил обсебен от Сатаната и започнал де сее интриги между братята монаси и сред християните извън манастира.

Той успял да обсеби с неговото учение царят и царицата Теодосий младши и Евдокия, а след тях съумял  с хитрост да свали патриарха Ювеналий  и да заеме неговото място.

После хитрият Теодосий започнал да насажда омраза и да сее лъжеучения.

В първия момент и преподобният Герасим тръгнал по лошия път, но скоро се осъзнал и потърсил съвети от Свети Евтимий Велики, който разобличил  грешните твърдения.

След този кризисен момент, животът на братството в манастира на преподобния Герасим продължил нормално, но той изисквал огромна дисциплина и посветеност в Бога от своите монаси.

Случило се един ден да намери ранен лъв, когото излекувал и от онзи момент дивият звяр станал домашен любимец на преподобния Гарасим.

На 4 март 475 г. преподобният Герасим достига до преклонна възраст и предава Богу дух. Когато бил погребан, верният лъв останал до гроба и там скоро починал от мъка по своя стопанин.

Докато преподобният Герасим бил предан монах, Господ му дал способността да получава видения. Едното от тях било свързано с починалия Свети Василий Велики, към когото преподобният Герасим изпитвал огромно уважение и се обърнал за помощ.

Във видението ангели носели душата на Свети Василий Велики към Царството Небесно. Тогава преподобният Герасим разбрал, че светият отец е починал и така заминал за неговото погребение.

кон
Снимка: Unsplash

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти