Днес празник имат две знатни имена

вяра празник християнство имен ден
Снимка: iStock

На 25 септември църквата почита Св. преподобна Ефросиния Александрийска и Св. Сергий Радонежски.

Преп. Ефросиния живяла през V век в Александрия. По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката редовно давал помощи, Ефросиния склонила един старец йеромонах да я направи послушница. 

За да постъпи в манастир се престорила на мъж и казала на игумена, че е евнух който е бил на служба при царя. Девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молитви и пълна отдаденост на Бога.

Три дни преди смъртта тайната на девицата Ефросиния станала достояние на цялото монашеско братство.

Преподобна Ефросиния умряла в прегръдките на своя баща през 445 г. Оттогава на 25 септември монасите започнали да честват светлата памет на преподобна Ефросиния и нейния благочестив баща. 

Името Ефросиния има гръцки произход и означава благоразумна, весела, радостна.

Преп. Сергий израснал като скромен и мълчалив млад човек. С всички бил кротък и ласкав, никога и на никого не се гневял и във всичко се покорявал на родителите си. Обикновено ядял само хляб и вода, но в сряда и петък изобщо не приемал храна.

вяра празник Страстна седмица
Снимка: Istock

Сергий достига до дълбока старост и половин година преди смъртта си я прозира. Той привиква братята при себе си и благославя за игумен опитния в духовния живот ученик – преподобни Никон Радонежки. Сергий почива на 25 септември 1392 г.

За произхода на името Сергей има различни версии. Една от популярните е, че произхожда от древния римският род Sergius. В превод от латински значи „висок“, „знатен“.

Имен ден на тази дата празнуват Ефросиния и Сергей.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти