Да живееш според принципите на Шаолин

Да живееш според принципите на Шаолин
Снимка: netinfo

Как да постигнем покой, яснота и вътрешна сила с помощта на шаолинското учение?

Това ни разкрива Бернхард Мьощъл в книгата си "Шаолин" (ИК "Изток-Запад"). Авторът ни учи, че мисленето е това, което дава на тялото енергия, но именно то е и онова нещо, което му я отнема.

Думата "шаолин" извиква у повечето от нас асоциация с Изтока и бойните изкуства, в частност кунг фу (редно е да отбележим, че правилният термин е "кунфу").

Шаолин обаче далеч не засяга само боя с голи ръце. За да стане истински майстор, всеки ученик в прочутия манастир в китайската провинция Хънан се научава не само да владее бойното изкуство, но и да се вслушва в тялото си, да го уважава и да използва всички негови възможности.

Той разбира рано или късно, че мисълта дава и отнема от тялото енергия, тъй като и най-дребните ядове ненужно изразходват потенциал, който може да се използва далеч по-полезно на друго място. Именно с мисленето майсторът е способен да контролира себе си и тези, които го заобикалят – единствено то го прави непобедим.

"Шаолин" на Бернхард Мьощъл е книга, разделена на тринадесет глави, които представят тринадесет житейски принципа, с помощта на които човек може да избегне битката, но въпреки това да победи. "Шаолин" помага на хората да се справят по-лесно с напрежението и стреса, с всекидневните задължения в личен и служебен план.

Мьощъл добавя още, че с помощта на тринадесетте житейски принципа животът ни ще се изпълни с енергия и сила. Тези прости правила, казва също авторът, са лесно приложими. Нужно е само да сме готови да постигнем яснота по отношение на себе си, на своите способности и начина си на мислене. Тази промяна на мислите не настъпва моментално, а постепенно – тя изисква време и търпение.

"Шаолин" е заглавие, подходящо не само за монаси или хора, живеещи в манастир. Тя трябва да се възприеме, като пътуване към самия себе си, към приятелите и неприятелите, към собствените възможности и ограничения (пък дори и отвъд тях) на всеки, който наистина желае да поеме по своя път.

Авторът Мьощъл е роден през 1970 г. във Виена. Живял е дълги години в Азия. Натрупва важен опит за живота и мисленето при посещенията си в известния манастир Шаолин, където живее заедно с монасите и изучава тяхното всекидневие и мислене. Именно това знание Мьощъл прилага в своите книги и семинари за ръководители.

"Ако възнамеряваш да се обновиш, прави го – всеки ден!"
Конфуций

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти