читАлнЯта отбелязва първия си рожден ден

читАлнЯта отбелязва първия си рожден ден
Снимка: www.chitalnyata.bg

Преди точно една година Градската градина в центъра на София се сдоби с прекрасна малка библиотека, в която любителите на четенето могат да открият едни от най-добрите заглавия на съвременната световна и българска литература.

Създадена като съвместен проект на „Сдружение за градски читални” и Общинско предприятие „Туризъм”, сега читАлнЯта е любимо културно средище за малки и големи.

Концепцията на читАлнЯта е измислена на принципа на споделените ресурси. Единственото условие да се сдобиете с читателска карта е да дарите ваша любима съвременна художествена книга. По този начин, за изминалата една година списъкът от предлагани литературни заглавия се е увеличил трикратно.

Освен малка библиотека, читАлнЯта е и туристическа инфоточка, в която всеки жител или гост на столицата може да получи информация за най-интересните събития и места в София.

За една година броят на записаните читатели в читАлнЯта е повече от 2 600 – на възраст от ненавършена 1 година до 87 години. Броят на книгите в колекцията е нараснал три пъти до над 2 400 заглавия, а още толкова са дарени на други малки читалищни и училищни библиотеки в цялата страна.

Разнообразни книжни инициативи ще очакват жителите на столицата в и около пространството на малката библиотека до края на месеца, а за финал на 1 септември е предвиден голям празник с награди. 

В програмата за рождения ден на читАлнЯта бяха зарадвани и най-малките любители на книгите - децата, със специално събитие на 21 август, неделя.

В пространството около стъкления павилион стартира детска работилница за рисувани камъчета, в сътрудничество със сайта Detskiknigi.com. С нея малки и големи имаха възможността да изпишат буквата си на глаголица и кирилица върху камъче и да се научат да разчитат тайния код на детективската кореспонденция.

На 27 август, книжното забавление продължи с градска литературна игра със сайта „Аз чета” и новото издание на „Изгуби се в литературна София”. Събитието поведе участниците из интересни градски пространства, свързани с автори и книги, и провери познанията им за литературния свят.

Празничните събития за първата година на читАлнЯта ще завършат на 1 септември, четвъртък, когато екипът на проекта „Актьори срещу поети“ ще подготви нов литературно-театрален пърформънс специално за рождения ден на читАлнЯта.

От 19:30 часа всички зрители ще имат възможност да видят не само мирна литературна битка, но и  нови читателски, авторски и актьорски прочити. Пред читАлнЯта, освен много добро настроение, ще има и специална фото будка на 4shots, в която гостите ще могат да се снимат за спомен с дървените букви и да изпишат свои послания с тях.

По време на финалния празник ще бъдат връчени още награди на най-редовните читатели и на всички, открили златни билети в инициативата „Книга на сляпо”.

Подробна информация за всички събития за годишнината на читАлнЯта може да намерите на сайта www.читалнята.bg, като и на фейсбук страницата на Сдружение за градски читални.

Всички събития се осъществяват с подкрепата на VIVACOM, партньор на читАлнЯта още от нейното създаване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти