Чистият въздух в Родопите има лечебна сила, доказаха изследвания

родопи
Снимка: iStock

Казват, че нашите сънародници, живеещи в Родопите, са едни от най-здравите дълголетници в родината ни, а науката е напът да го докаже.

Отрицателната йонизация в Пампорово и региона е до 40 пъти по-висока от тази в градската ни среда.

Много изследвания показват, че както отрицателната йонизация, така и въздух, богат на фитонциди, имат изключително положителен ефект върху имунната защита на човешкия организъм. Това заяви в интервю за БТА д.м. д-р Татяна Ангелова, заместник-председател на Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация, експерт към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, член на медицинската комисия към Европейската СПА асоциация.

► Родопското чудо зеолитова вода - всичко, което трябва да знаем за нея

7 прекрасни български села, в които ще поискате да живеете

Не е случаен фактът, че Родопите са единствената планина в нашата страна и една от 12-те в Европа, включена в списъка на местата с лечебен въздух, създаден от д-р Цин Ли - лекар, имунолог от университетската болница в Токио, вицепрезидент на Международното общество за природа и горска терапия, създал световната карта на лечебните места, допълва д-р Ангелова.

► 5 енергийни места, които да посетите в България

Пампорово е първият курорт, който започва активно да се развива и рекламира като дестинация за спорт и здравен туризъм, посочи д-р Ангелова. Става дума за умелото съчетаване и използване на природните дадености в Родопа планина - въздух, богат на фитонциди и отрицателни йони с двигателна активност и рационално хранене.

Вълшебните места в България, които сбъдват желания и лекуват

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти