Четенето на романи променя живота и разума

Четенето на романи променя живота и разума
Снимка: Thinkstock

Учени откриха връзката между четенето на книги и внушението на разума.

Изследователи са провели експеримент, чрез който са установили, че в мозъците на участниците в проучването, помолени да четат романи, настъпват биологични промени върху разума.

Те открили, че вълнуващата, интригуваща и въздействаща сюжетна история създава “мускулна памет” в мозъка по същия начин, както ако събитието в действителност се е случило с читателя.

Неврологът проф. Грегъри Бърнс, от университета “Емори” в Атланта , Джорджия, заявява: "Историите, описани в книгите, често пъти оформят живота ни и в някои случаи помагат да преодолеем събития от собствения ни житейски лабиринт.“

През периода на “консумиране” на книгата, човек се припознава и идентифицира с нейния главен герой и в мозъка му настъпват нервни промени.

На 21 студенти е било възложено в продължение на 19 последователни дни да четат романа “Помпей” на писателя Робърт Харис. През това време върху мозъците им е правен мониторинг, който е установил, че в мозъчните функции са засечени промени.

Изводът от изследването е, че някои истории са толкова силно влияещи върху читателското съзнание, че те могат да променят посоката на функциониране на човешкия ум. Този ефект е наблюдаван върху участниците в експеримента в продължение на седмици, след като те са спрели да четат книги.

Изследванията показват още, че по време на четенето са задействани онези функции на мозъка, които свързват мисълта с действието, тоест получавало се нещо подобно на желанието за тичане, което изпитва човек, когато си мисли за тичането.

"Това означава, че любимите ни романи със сигурност може да имат по-голям и по-дълготраен ефект върху биологията на мозъка.“, допълва проф. Бърнс.

Изследването е било публикувано в списание “ Брейн Конективити“ (“Brain Connectivity”).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти