Честваме 128 г. от Съединението на България

Честваме 128 г. от Съединението на България
Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885 г. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК).

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885 г., подкрепен от българския княз Александър I.

Съединението беше в началото на други последвали го исторически събития, като Илинденско-Преображенското въстание, обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г. и Балканската война от 1912-1913 г. Всички те бяха насочени към обединението на българите. Със Съединението България успява да превъзмогне редица икономически и културни пречки.

Уроците на Съединението са актуални и днес. Съединението стана, защото българският народ го искаше и наложи на политиците да работят за това Съединение.

На 6 септември, в 20,30 часа, на площад "Съединение" в Пловдив, президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски ще участват в честванията по повод 128-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Столична община също организира тържествено отбелязване на празника с проява, която ще започне днес от 11,30 ч. пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг на бул. "Васил Левски" № 81. Поздрав към столичани ще произнесе кметът на София Йорданка Фандъкова.

В програмата ще вземат участие Академичният мъжки хор "Гусла" и актрисата Силвия Лулчева. Слово за историческото значение на Съединението ще произнесе доц. д-р Соня Пенкова – директор на Националния военноисторически музей.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти