Честит Европейски ден на шоколада

Честит Европейски ден на шоколада
Снимка: Thinkstock

Днес – 7 юли, е Европейски ден на шоколада.

На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото – наричали го "храна на боговете". Думата "какао" идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа. 

Легендата гласи, че ацтеките смятали какаовото дърво за свещено, защото го считали за подарък от бог Коатцекоатл.

Зърната, получени от неговия плод били ползвани не само за обреди, а и за платежно средство.

Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкуса на днешното какао.

Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските конквистадори (1519 г.) превземат Мексико, в съкровищните камери на Монтесума II – последният ацтекски владетел, намират над 25 хиляди стотници какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа.

Продуктът, макар и непознат, се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб "можела да достигне до 100 какаови зърна". Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали горчиви.

Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри – (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Освен с невероятния вкус, шоколадът е известен и с полезните си свойства.

Според изследване всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Освен това е доказани, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки.

Тайната е в това, че шоколадът, особено черният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.

След толкова много информация за шоколада сигурно ви се е дояло, така че не се притеснявайте вземете си едно блокче да почетете празника подобаващо wink

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти