Българската баба: съвременна жена в разцвета на силите си

баба
Снимка: Thinkstock

Със съвременната баба може както да пиеш кафе, а след това да ѝ обясниш как се свързва декодера с телевизора, но и да се бъде най-досадната жена на света, която постоянно мърмори, пишат от БТА. Каква е днешната баба през погледа на психиатъра пред информационната агенция сподели Владимир Бостанджев.

Вижте тук 7 жени, които доказват, че българската баба е модерна и успeшна >>>

Съвременната баба е млада, активна, работи и е на „ти“ с модерните технологии. Психиатърът разказва, че представата ни вече е за красива жена в разцвета на силите си и с възможности за личен живот.

Новата баба се радва на успешна кариера и семейство и ако може да е в помощ на младите, тя го прави, съчетавайки традициите от миналото с модерното. Това се различава с традиционното понятие в обществото ни за стар, възрастен човек, който няма друга работа, освен да е в помощ на младото семейство, коментира още Владимир Бостандижев.

Далечен е споменът за бабите с черни забрадки, изцяло отдадени на грижи за бита, които нямат друга работа освен земеделието и стопанството. Модерните баби обаче са работещи и трудно могат да посветят цялото си време на отглеждането на внуците, но пък и отглеждането на децата се промени и улесни, отбелязва психиатърът.

баба
Снимка: Thinkstock

Ако да си майка е нещо естествено, то да си баба е мисия - да предаваш историческата памет и традиции, смята още Бостанджиев. И днешната баба пак чете детски книжки, но от електронен четец. Тя не забравя за себе си и държи на своето лично пространство. Затова да се надяваме, че поне чете на глас. Съвременните баби обичат да карат колела, да тичат с внуците и да бъдат сред природата.

Все по-редки са конфликтите между бабите и младите родители. Традиционните ритуални взаимоотношения между снаха и свекърва вече не са толкова консервативни, защото и двете страни са много по-гъвкави.

баба
Снимка: Thinkstock

Нуждата от баба в българското семейство едва ли ще изчезне. Тя не би могла да бъде заменена с технологичната си двойница – напротив, цифровизирането ни тласка към истинското общуване, смята психиатърът.

Вижте тук 7 жени, които доказват, че българксата баба е модерна и успeшна >>>

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти