Бремето на придобиването

Бремето на придобиването
Снимка: Thinkstock

Кристина Дойчинова

“Който се учи, всеки ден по нещо прибавя.
Който следва пътя, всеки ден по нещо изоставя.“

Лао Дзъ

В консуматорското общество, в което живеем, още от раждането ни учат как да придобиваме материални, емоционални, духовни блага. Възпитават ни, че личната ни стойност расте пропорционално с големината на придобивките ни. Това естествено поражда дефицити, които ние се стремим да запълним.

С успешна кариера, висок социален статус, безброй приятелства и познанства, семейство, деца, връзки... Те стават белег за успех или неуспех в живота. В процеса на придобиване истинската ни същност бива изгубена под пластовете роли и фалшиви идентичности, които ни помагат да се впишем в рамките на социума и да покрием изискванията за “идеален човек“ в завещания “идеален свят“.

Конформизмът до такава степен се просмуква в съзнанието, че дори личностите, устремени към свободата (бунтарите), несъзнателно започват да приемат част от статуквото и влизат в капана на някои от негласните клаузи от завещанието.

Какви са последствията?

Научени само как да придобиваме, започваме да тъпчем, като в мечи търбух, готвещ се за дълга зима, разнородни материални придобивки, препълващи гардеробите, килерите, CV-то ни, живота ни. По аналогичен начин по съзнанието полепват множество насадени вярвания и убеждения, раждащи страхове и ограничения. Умът гъмжи от неукротими мисли, сякаш  главата ни се е превърнала в пчелен кошер, създаващ усещането, че всеки момент ще се пръсне от непоносимо напрежение. Започваме да влагаме неимоверни количества енергия в изграждането и поддържането на подобаващ образ, в непрестанен стремеж да бъдем приети и да оправдаем очакванията на околните.

Неусетно съзнанието ни бива задръстено и затлачено от убедености и разбирания, които изменят и изкривяват нашата индивидуалност, бидейки все подалеч от автентичната ни същност. Губим истинските си мечти и копнежи, приемайки крайно различна и чужда самоличност. Започваме да страдаме от безсъние, депресии, панически атаки, тревожност, най-различни форми на психически, емоционален и физически дискомфорт. В опит да прекратим страданието действаме по единствения ни познат начин - придобиването.

Това е един пагубен механизъм, основаващ се на принципа на запълване на вътрешни дефицити и празнини с външни придобивки, независимо дали те са от материално, социално или духовно естество.

Какво да направим?

За да можем да изживеем собствения си живот, трябва да се избавим от интелектуалната, емоционална и психическа обремененост, която сме трупали десетки години. Свободното и чисто съзнание разкрива действителните ни желания и потенциал, дава възможност да достигнем до истинската същност на собствената ни личност.

Как да го направим?

Истинска и трайна трансформация се постига чрез дълбоки катарзисни практики, преминаващи отвъд рационалния ум, които позволяват да навлезем в несъзнаваното – там, където се случват фундаменталните промени, истинското освобождаване и необратимото преображение на личността ни.

Опитът ми като терапевт показва, че единственият начин да запалим пламъка на обновлението в съзнанието си е като освободим простор в него. Така на практика привеждаме в действие принцип стар като света – “за да дойде новото, трябва да си отиде старото”!

А това може да се случи, само като се разделим непоколебимо и без съжаления с остарелите модели на мислене, непотребните шаблони от вярвания и ценности и бетонираните граници на възприятие, които са приковали взора ни към “рационалното”, “реалистичното” и “земното”, непозволявайки ни да погледнем към хоризонтите на “невъзможните” възможности.

Инсайтинг интензивно дишане е Edna от най-въздействащите и ефективни форми на терапия познати днес. За мен то отвори дверите на измерения, за чието съществуване дори не подозирах. Въведе ме в дълбините на собствените ми неосъзнати страхове, показа ми бариерите в съзнанието, които съм поставила, стана двигателя за промени в живота ми и запали искрата, движеща ме по пътя към свобода и осъзнатост.

То е мощен метод за изчистване на травматичния материал от миналото, психосоматични блокажи и зловредни матрици на мислене.

Стремежът към свобода от предначертаната рамка, в която кротко сме пристанали, ще ни позволи да изявим собствения си живот като уникален и неповторим.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти