Бизнес-мама: Как да балансирате между работата и семейството

Бизнес-мама: Как да балансирате между работата и семейството
Снимка: Thinkstock/Личен архив

Велина Томова

Да се върнеш на работа след края на майчинството е изпитание, през което преминава всяка майка.

Чувството, че си си „захвърлил“ детето е детската градина заради неясните ползи от ходенето на работа се появява в сърцето на всяка майка.

Казваме „неясни“ ползи защото често заплатата отива за детегледачка или пък градината разболява детето толко често, че майката все е в болничен, а когато се върне на работа, я гледат така, сякаш е била на курорт.

Съвсем логично, у много у майките се появява желание да започнат да работят от вкъщи.

Често обаче шефовете не подхождат с разбиране към тази възможност и майката се озовава в ситуация да избира работата или детето.

Има обаче начин да не трябва да избирате. Начин, който ще ви помогне да имате работа, но и да сте заедно с детето си.

Ако вече знаете какво ще ви кажем, но все още не знаете как да го изпълните, ще ви помогнем.

Познаваме достатъчно хора, които работят онлайн и не само работят, а и могат да се похвалят с успешен онлайн бизнес. Ще ви срещнем с двама от тях: Алекс Ненов и Катя Петрова.

Алекс е интернет предприемач от 1997 г. За 17 години е работил по над 200 интернет проекта. Реализира най-голямата публична сделка в българския интернет през 2007-ма с продажбата на сайта Teenproblem.net.

Автор на книгата "На 1 клик разстояние" - пътеводителят за онлайн бизнес в България.

Възможно ли е да се работи от къщи и това да е „нормална“ работа, т.е не измамни схеми или „кликане по банери“?

Хората приемат работата от вкъщи като нещо несериозно. Все още съществува схващането, че трябва да имаме голям офис, безкрайно раздут персонал и сложен процес за да можем да кажем, че правим бизнес.

Всъщност, има много примери за хора, които изкарват над 100 000$ на година без да излизат от вкъщи, и с инвестиция на месец в размер на сметката за интернет и един лаптоп.

И не става дума за високи технологии, а просто за хора, които са открили бизнес ниша и са се възползвали от нея. Всеки може постигне това. Буквално.

Какво не знаят хората за правенето на бизнес онлайн? Какво ги изненадва най-много?

Най-голямата изненада е, че правенето на бизнес онлайн е като правенето на бизнес офлайн. Много хора смятат, че онлайн бизнеса е машина за пари, и докато си пием ментата, заровили краката си в топлия пясък на Градина или Смокиня в сметката ни се трупат пари автоматично. Но нещата са много по-различни.

За да стартирате онлайн бизнес вие наистина трябва да инвестирате време. Когато правите собствен бизнес, понякога ще трябва да отделите между 8 и 16 часа всеки ден. След това ще дойде моментът на стабилност, който ще ви позволи да си починете, докато други хора работят за вас.

Кои сфери от бизнеса най-лесно се „прехвърлят“ онлайн?

Почти всяка дейност може да бъде дигитализирана, стига да имаме идея как да го направим. Според мен най-важното за успешен онлайн бизнес не е просто да вземем една дейност която сме видели в реалността и да я пренесем онлайн.

По-интересно би било да създадем нов вид бизнес, и да убедим хората, че те винаги са имали нужда от този нов продукт или услуга. Тогава успехът ще е повече от голям.

* * *

През последните 15 години Катя Петрова следи новите и световни тенденции в областта на преподаването и използването на различни интернет материали и инструменти за обучение.

Не се плаши от никакви “джажджи” и технологии и умело разучава и ползва всякакви софтуери и програми.

В момента Катя успешно продава свои учебни продукти на американския пазар. Твърди, че е лесно и че всеки може да го прави.

Ти си пример за човек с успешен онлайн-бизнес. Как се реши, кой ти даде идеята?

Стана почти случайно. Повратният момент беше да повярвам, че и аз го мога и от потребител да се превърна в създател на съдържание.

Колко време ти отне да развиеш бизнеса си дотолкова, че той да бъде основният ти източник на доходи?

Малко повече от година, като в началото все още работех друго нещо и онлайн бизнеса беше в „свободното време”.

По колко време на ден отделяш?

Много различно е. Има периоди, в които се налага да работя повече часове и до 10 на ден, но има и дни, които прекарвам с дъщеря си в парка и между другото свършвам нещо от мобилния си телефон. И други дни, в които изобщо не работя. :)

Свободата да определяш сам работното си време е много сладка.

А децата?

Не мога да кажа, че не е предизвикателство да се съчетават двете, но е въпрос на баланс и реалистични, спрямо индивидуалната ситуация на всеки, очаквания.

Няма ли опасност работенето от вкъщи да се превърне в непрестанен процес, от рано сутрин до късно вечер, просто защото компютъра ти е на една ръка разстояние?

Разбира се, но и това е въпрос на личен избор. Тази опасност я има и при всяка друга дейност.

Важното е човек да си даде ясна сметка какви са целите му и защо се занимава с едно или друго. Да успее да приоритизира различните аспекти от живота си и да отделя време за дейности, които го правят истински щастлив.

В противен случай нещата губят смисъл.

Какво трябва да знае една жена, която е решила да създаде собствен онлайн бизнес?

И това е работа, като всяка друга, а не магически начин да станеш бързо милионер. :) Има своите предимства и недостатъци, но дава огромна свобода.

Алекс, Катя и още двама онлайн специалисти правят еднодневен семинар „Бизнес мама“, на който можете да научите първите стъпки за създаване на собствен онлайн бизнес.

Повече информация можете да намерите на сайта на събитието.

Edna.bg е медиен партньор на Бизнес мама

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти