Безсънието - новата епидемия?

Безсънието - новата епидемия?
Снимка: Thinkstock

Магнитно-резонансно изследване помогна на учените от Американската академия по медицина на съня да изявят у хора, страдащи от хронично безсъние нарушения в активността на мозъка, които затрудняват възможността за съсредоточаване при решаване на ежедневните задачи.

От хронично безсъние страда 10-15% от населението на Земята.

Това състояние води до влошаване на качеството на живот, снижаване на работоспособността, както и до цял ред заболявания: нарушения на метаболизма, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и дори артрит.

Едни от най-честите оплаквания са свързани с проблеми с концентрацията и паметта.

Интересни резултати дава проучване, в което са сравнени две групи хора.

Едната страдащи от хронично първично безсъние, което не е свързано с болка, стрес, лошо самочувствие, лекарства и др. и контролна група - сходна с първата по възраст и интелект.

Всеки от доброволците е подложен на набор от тестови задачи, определящи скоростта на реакциите и способността за запомняне.

Отначало и двете групи са се справили със задачите за кратковременна памет, но томографът е показал, че пациентите с безсъние не могат да контролират активността на участъците от мозъка, които обичайно отговарят за решаването на такива задачи.

При усложняване на задачите, хората със здрав сън включвали допълнителни ресурси като работна памет и нови активни зони в мозъчната кора, в това число и онази част от мозъка, която е отговорна за самоконтрола. За пациентите с безсъние тези ресурси се оказали недостъпни.

Освен това те не са могли да изключат тези участъци от мозъка, които са активни само в спокойно състояние (по време на сън), когато няма необходимост от целенасочена интелектуална дейност.

С други думи човек, неспособен да заспи нощем, не е способен да се събуди напълно и да застави своя мозък да работи достатъчно ефективно. Затова се налага да прилага много повече усилия за решаване на обикновените житейски задачи.

В този смисъл дневните проблеми са продължение на нощните и са свързани с аномалии на мозъчната активност. Нейното нормализиране би довело до разрешаване на проблема с безсънието.

Уилям Харис, директор на изследователска лаборатория при Penwell Foundation, е работил интензивно с така наречените майнд машини и установява, че те са отлично средство, което подпомага заспиването, подобрява циклите на съня, както и като тренировъчен инструмент за подобряване на вниманието и подобряване на релаксацията.

Такова съвременно лечение на безсънието се прилага успешно и у нас.

Д-р Цветанка Янакиева е специалист с дългогодишна практика в областта на спортната медицина, храненето и профилактиката. Тя прилага новата методика на мозъчна стимулация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти