Бездомните кучета

Не в тях е вината
Снимка: Thinkstock

Днес (4 април) е международният ден на бездомните животни. По този повод от организацията за защита на животните "Четири лапи" обявиха резултатите от проведено наскоро проучване относно обществените нагласи за мерките за намаляване на скитащите кучета и котки.

На въпрос кой вариант за решаване на проблема с безстопанствените кучета е по-ефективен - 38,9% от запитаните посочват кастриране, ваксиниране, обезпаразитяване и връщане на животните по местата, където са били заловени (с изключение на доказано агресивните и нелечимо болните), а 37,4% са за настаняване в общински приюти.

Залавянето и умъртвяването след определен период се подкрепя едва от 9,4% от анкетираните, а най-радикалните мерки, като умъртвяване на място чрез отравяне или ловни хайки, намира поддръжка сред 5,8%. Според 2,5% решението е различно от изброените методи, а 6,1% са отказали да отговорят.

По отношение на това кой е виновен за наличието на скитащи животни по улиците - 56,6% от запитаните посочват нехаещите собственици, които изоставят домашните си любимци, а 25,9% считат, че вината е на общините, защото нямат последователна и адекватна политика по въпроса. Според 9,1% правителството е отговорно, защото не подпомага местните власти, а 4,1% обвиняват неправителствените организации. Не са дали отговор 3,7%, а 0,8% посочват други фактори като причина за проблема.

"Животните не са попаднали на улицата по своя вина. Виновни са безотговорните им собственици и общините, които отказват да прилагат посочените в закона мерки за решаване на проблема", споделя д-р Марина Иванова от "Четири лапи". "За съжаление не ни е известен случай, при който да има наказан за изоставяне на куче или котка на улицата. Не се санкционират и кметовете за това, че за 5 години не са предприели нужното, за да няма улични животни в техните общини. Ако всички изпълняваха законовите си задължения, у нас отдавна нямаше да има бездомни животни", продължава д-р Иванова.

От организацията напомнят, че единственото ефективно и трайно решение е първо да се блокира раждаемостта на улицата чрез масова кастрация и ваксинация на наличните безпризорни животни, да се спре изоставянето на домашни животни чрез строг контрол върху търговията, развъждането и отглеждането на кучета и котки и след като това бъде изпълнено – да се предприеме поетапно изтегляне на животните в приюти.

От 2008 г. "Четири лапи" съдейства активно на онези общини, които имат желание да решат въпроса със скитащите животни чрез хуманни средства, но нямат ресурс за това. Досега екипи на организацията са работили в повече от 30 общини у нас и са обработили над 8000 животни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти