Анимацията, която покори целия свят

Косплей се нарича пресъздаването на персонажи в реалния живот с помощта на ефектни костюми и грим, вдъхновени от манга и аниме героите от комиксите, видеоигрите и филмите
Снимка: личен архив

Християн Немски

Според организаторите на фестивала "ON! Fest" с всяка изминала година българският интерес към японската култура (и в частност традиционната анимация, наречена аниме) нараства неимоверно, затова на тазгодишното трето издание на младежката инициатива, която стартира от днес и ще продължи до неделя в "Интер Експо Център" в София, ще бъде запазена цяла зала, посветена само на изкуствата от Далечния Изток.

За да надникнем обаче малко по-отблизо в аниме културата, решихме да поговорим с човек, който е истински влюбен и изучава от години този вид анимация, произлязла от Япония и покорила целия свят.

Анелия Иванова (а.к.а Suffer) е председател на клуб "НАКАМА" (това е първият официален клуб у нас за аниме и манга). Тя се занимава с всички организационни и административни дела на клуба и спомага за провеждането на ежегодния аниме фестивал "Анивенчър". Също така рисува, прави изложби, а освен от аниме и манга се интересува от всякакви изобразителни изкуства и фентъзи.


- Вие и клубът "HAKAMA", на който сте председател – сте част от програмата на тазгодишното издание на фестивала "ON! Fest". Как ще протече Вашето участие там и подкрепяте ли подобни младежки инициативи?
- Разбира се, че подкрепяме такива инициативи – все пак, участваме в "ОN! Fest" за трета поредна година. А и това е главната дейност на клуб "НАКАМА" - организацията на младежки фестивали за почитателите на съвременната и традиционна японска култура, като най-големият от тях е "Aniventure", който се проведе преди по-малко от две седмици в София и събра под един покрив близо 2000 почитатели на японската култура.

Нашето участие, както винаги, е една много голяма зона, в която всичко протича паралелно – стараем се хората да нямат време да скучаят. За двата дни на фестивала сме подготвили множество изложби, щандове с разнообразно съдържание, работилнички, лекции и прожекции, стиймпънк ревю, и естествено – косплей ("cosplay" - съкратено от англ. "costume play" - обличане на костюми на различни герои от аниме и манга).

Любимите на всички персонажи от анимета, комикси, игри и филми ще оживеят на сцената благодарение на сръчността и актьорската игра на нашите косплеъри. Тази година косплеят ще е разделен и в двата дни на фестивала, като в събота ще е посветен на най-играната игра в момента "League of Legends", а в неделя ще е всичко останало.

- Как се запалихте по аниме културата?
- О, лесно. Много хора, гледали аниме дори и веднъж, стават почитатели на това изкуство, даже и да не са толкова активни поддръжници като мен и моите колеги от "НАКАМА" или някои от по-запалените ни фенове, които следят всяко наше събитие. Анимето е толкова разнообразно, обхваща всички сфери на живота, всички жанрове и всички възрасти, така че всеки може да открие нещо за себе си, и дори като израства и се променя - да не спре да го харесва, а просто да преоткрива друг вид анимета, които да гледа.

- Да изясним вечния спор – каква е разликата между "манга" и "аниме"?
- Не е изобщо спор, или поне за запознатите не е. "Манга" са японските комикси – черно-бели, издавани на томчета от по близо 200 страници. "Аниме" са японските анимационни филми, създавани в студия. Много от аниметата са създадени по успешни манга заглавия, но се среща и обратното – първо се прави анимационният филм или сериал, а след това, заради големия интерес към него – и комикс.

- До колко това японско изкуство е познато и се радва на интерес у нас и дали в скоро време няма да видим аниме филм, направен изцяло от български артисти?
- През последните години японското изкуство се радва на голяма популярност в България. Донякъде "вина" за това имаме и ние от клуб "НАКАМА", защото правим всичко по силите си да го направим още по-достъпно както в София, така и в други наши градове. От една година вече има и български издания на едни от най-известните навсякъде по света манги "Naruto" и "One piece", дело на издателство "Artline", което означава, че вероятно фенската маса ще нарасне още повече.

Но за филм, правен от български артисти, е много по-сложно да се говори, тъй като комиксът може да е дело само на един човек, но качествен анимационен филм изисква много работещи по него хора, озвучители, техника и какво ли още не, което не може да бъде направено от аматьори в свободното им време. Така че по-скоро не, няма да видим скоро цял аниме филм, правен от българи. Въпреки че, ако стане обратното - ще съм един от най-щастливите хора.

- В момента кои са най-модерните течения в аниме и изобщо променя ли се модата и стилът на рисуване на този тип анимация през годините?
- О, стилът се променя непрекъснато - главно с все по-сериозното навлизане на компютърно генерираната анимация, актуалните течения сега са много по-различни от тези преди 1-2 години, да не говорим пък, aко се върнем назад с 3-4 години. Има анимета, които идват на мода и си отиват, има и такива, които си остават завинаги класика. В момента най-харесвани са "Ao no Exorcist", "Shingeki no Kyojin", "Free!" и така нататък. "League of Legends" също е супер модерна тема – хубавата игра, с атрактивните си герои и с интересния си дизайн, както и купища красиви артове, създали си доста верни фенове.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти