7 тайни на успешните хора

жена сутрин утро
Снимка: Thinkstock

Няма нищо по-лесно от това да си продуктивен и успешен.

Изискват се само няколко неща като енергия, постоянство, ясна мисъл и амбиция.

Нека ви издадем какво правят те, за да са винаги номер 1, а всичко да им се получава така, както го искат.

бизнес успех работа жена
Снимка: Thinkstock

1. Правят си списък със задачи
Най-добре си вземете един тефтер и в него си записвайте по дни или като номериран списък всичко, което имате да свършите. По-важното обаче е да поглеждате този списък от време на време и да се стараете да го спазвате. Така ще избегнете хаоса от това да имате един куп задачи, коя от коя по-спешни, и да се чудите от коя да започнете.

2. Реалисти са
Оптимизмът и надеждите са хубаво нещо, но е добре да не се забравя действителността. Това важи както за личния живот, така и в професионалния. Не може да очаквате да получите по-висока позиция, ако не сте квалифицирани за нея. Не може да очаквате нещо да се промени в личния ви живот, ако сами не се постараете то да се случи. Не трябва да стоите с главата в пясъка или да си мислите, че единствено със силна молитва и вяра нещата ще се получат. Както гласи хубавата българска поговорка – лозето не иска молитва, а мотика. Затова дори и главата да е в облаците, дръжте краката здраво стъпили на земята.

3. Имат план за всеки ден
Това е пряко свързано с правенето на списъци от точка 1. Със ставането сутрин трябва да помислите кои са нещата, важни за днес, а не да чакате второто кафе, за да си съберете мислите си.

бизнес дама мода
Снимка: Thinkstock

4. Гъвкави са
Тук не визираме точно гъвкавост на тялото, въпреки че малко йога не е навредила никому. Става дума за способността да пренаредите нещата по най-добрия начин, дори нещо да се обърка и да не върви по план. Нито вайкането и притесненията, нито упорството да свършиш всичко точно както си си наумил, биха помогнали.

5. Знаят кога да си починат
Както неведнъж сме казвали, качествената и редовна почивка е ключът към успеха. Именно това позволява на организма и на тялото да поемат дъх, за да продължат след това с още по-голяма сила. Казвайки си, че имате прекалено много задачи и карайки вечно на скорост, няма да постигнете нищо по-различно от „прегаряне“. То може да се изрази както в здравословен срив – болести, алергии, безсъние и т.н., така и в психологически – депресия.

бизнес дама мода
Снимка: Thinkstock

6. Поставят си цели
Няма как да очаквате да постигнете нещо, разчитайки само на късмета си и доброто стечение на обстоятелствата. Да си поставиш цели е елементарно – сядаш на един откровен разговор със себе си и избистряш какво точно искаш да ти се случи. След това определяш времеви рамки – тази година, в следващите 3, след 5 години и т.н. Най-добре е, когато вече са ясни тези цели, да си ги запишеш някъде. Това помага на мозъка да се концентрира, както и да има представа какво наистина иска. И нека бъдат конкретни неща, защото „искам да стана богат“ нищо не значи.

бизнес дама мода
Снимка: Thinkstock

7. Следят резултатите
За това много помага правенето на списък. Поне веднъж седмично, ако не всеки ден, преглеждайте нещата, които сте си записали преди като задачи и цели. Анализирайте кое се е получило добре и кое не толкова, къде сте допуснали грешки и къде сте се справили блестящо. Опитайте се да анализирате тези неща. Така ще имате съзнание за всичките си действия и бездействия.

бизнес
Снимка: Thinkstock

Редактор: Росица Костадинова

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в която ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти