7 бунтарки от историята, които се изправят срещу нормите

жени
Снимка: Getty, Wikimedia Commons

Не може да се отрече, че в историята жените са били подложени на тежки обстоятелства. Дори в рамките на едни и същи държави различните групи жени са могли да водят напълно различен живот.

Например в Древна Гърция атинските жени са водели много ограничен живот, но спартанските жени са можели да се радват на свободи, като например да притежават земя и да се развеждат с партньорите си.

Жените в древен Китай са смятани за по-нисши и са имали подчинен правен статут въз основа на конфуцианското право. В императорски Китай насърчават дъщерите да се подчиняват на бащите си, съпругите - на съпрузите си, а вдовиците - на синовете си.

В Европа положението също не е било розово. Например наследството сред елитите в Италия, Англия, Скандинавия и Франция се е предавало на най-възрастния мъжки наследник. Във всички региони законите също така предоставяли на мъжете значителни правомощия по отношение на живота, имуществото и телата на техните съпруги.

Въпреки всички тези ограничения, в историята има някои и женски фигури, които са се бунтували срещу нормите, като са отстоявали позициите си и са се противопоставяли на всички очаквания. Научете повече за някои от тях в галерията тук:

7 жени от историята, които се изправят срещу нормите

Още невероятни жени:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти