5 вида нарцисисти, от които да се пазим

5 вида нарцисисти, от които да се пазим
Снимка: iStock

Навярно си спомняте легендата за Нарцис - един от най-ярките образи в древногръцката митология. Има различни версии за начина, по който завършва житейския му път. Освен име на цвете, той е и събирателен образ на егоисти с висока самооценка. За първи път терминът е употребен от Зигмунд Фройд като синоним на себелюбието с идеята, че то е заложено изначално в същността на всеки индивид и дори е общ компонент на човешката психика.

Когато говорим за "нарцистично разстройство" обаче налице е радикална липса на емпатия в поведенческите особености. Индивидът страда от неспособност да поддържа пълноценно човешки взаимоотношения и да възприема общоприетите добродетели. Сами се досещате какво токсично влияние би имал такъв човек в живота ви. Затова ви представяме няколко вида нарцисисти, които можете лесно да разпознаете и да отстраните от живота си, преди да са нанесли тежки емоционални щети.

Снимка: Unsplash

Жертвата

За да получи това, което иска, този вид нарцисисти представя себе си като беззащитна жертва на обстоятелствата. Никога няма да поеме отговорност за грешките си и ще представи историята така, че да го съжалите и да му помогнете безвъзмездно. 

Манипулаторът

Този нарцисист притежава доминантен характер и държи всичко да се случва споре неговите лични планове. Освен че знае как да влезе под кожата на всекиго, той отлично умее да открива слабостите на потенциалните си жертви, след което да ги използва срещу самите тях.

Победителят

Той винаги поставя себе си на първо място. Демонстрацията на чувство за превъзходство е част от естественото му поведение. Той обича да се състезава и най-вече да печели. Разбира се, няма нищо лошо в амбицията. Проблемът е, че я прилага без мярка не само в области като спорта и кариерното развитие, но и в семейството, приятелите и дори срещу самия себе си.

Снимка: iStock

Всезнаещият

Той е най-амбициозният, най-интелигентният и най-талантливият. Винаги и във всяка ситуация. Неговото мнение е факт, без значение какви са контрааргументите. При него не съществува златната среда - вие сте или с него, или срещу него. 

Антагонистът

Този нарцисист е роден да има врагове. Некомпетентен персонал, шофьор, който му е отнел предимството, разсеян случаен минувач - във всеки един от тях той вижда възможност да защити достойнството си, което в повечето случаи това дори не е необходимо. 

Снимка: iStock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти