5-секунден сутрешен ритуал, който ще ви помогне да се настроите за успех

уикенд кафе легло жена почивка релакс сутрин
Снимка: iStock

Този позитивен ежедневен ритуал на изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела е безумно прост, но ползите му са подкрепени от научни изследвания.

Много успешни хора обичат да говорят за екстремните си сутрешни ритуали, които ги правят още по-успешни.

Например Тим Кук от Apple се събужда в момент, когато повечето от нас спят деветия си сън – в 3:45 ч. На разсъмване Ричард Брансън сърфира, а Тони Робинс всяка сутрин си взема леден душ. Но има и изключения.

Например Джеф Безос е известен с това, че си почива добре – той просто отказва да прави важни срещи преди 10 часа сутринта. Както се оказва, изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела също предпочита да започне деня си със спокойно темпо.

В интервю за списание Time Надела говори за невероятно бързия си и същевременно много полезен сутрешен ритуал.

Ето как да се събуждате щастливи сутрин

Пет секунди осъзнатост в началото на деня

Както обяснява Надела, интересът му към тази осъзнатост му е бил внушен от майка му, която била учен, изучаващ санскрит. Тя предпочитала практики, описани в древните текстове, но самият той си създал много по-лесен и по-опростен ритуал за себе си.

„Заимствах го от доктор, който работеше за подобряване на представянето на футболния отбор в Seattle Seahawk“, разказва Надела.

„Първото нещо, което правя, отваряйки очите си сутрин, е да кажа „благодаря“ за всичко, което имам, и за това, към което се стремя. Това е всичко. Не може да е по-лесно, но като се има предвид, че това става първият ми съзнателен акт в началото на деня, това е невероятно полезно.“

Ползите от пиенето на вода с краставица сутрин

Науката за благодарността

Искрената благодарност за всичко, което имате, и опитът да погледнете напред с оптимизъм не отнема повече от няколко секунди, но въпреки простотата на ритуала, това наистина работи – и има много доказателства за това.

Да, опитът да се настроите позитивно за новия ден наистина може да окаже осезаемо влияние върху това как ще протече.

Първо, психолозите казват, че малките ритуали от този вид (например, редовно да се четат мантри, които помагат да се отървете от безпокойството, да разкъсате или изгорите лист хартия, на който сте написали за негативните си чувства, или да слушате една и съща любима песен преди важна среща) може да окаже доста позитивен ефект върху настроението и способността ви за справяне с житейските предизвикателства.

Второ, ритуалът на Надела се основава на факта, че сутрин той насочва цялото си внимание към благодарността, а искрената благодарност според учените е друг сигурен начин за подобряване на чувството ви за благополучие.

50 вдъхновяващи мисли за всеки ден

Невробиолозите смятат, че чувството за оптимизъм е като мускулите в тялото ни - може да се тренира. Колкото повече тренираме да виждаме доброто в заобикалящата ни реалност, толкова по-лесно ще ни се случва точно това!

Като отделял малко време за благодарност в началото на всеки ден, Надела обучавал мозъка си да разпознава всякакви, дори и най-малките причини да бъде щастлив и в резултат на това да намира още възможности за растеж. 

И така … Ако имате поне няколко свободни секунди сутринта (със сигурност ще имате), опитайте ритуала на Надела и вижте как ще се отрази това на протичането на предстоящия ден. 

10 вълшебни мантри за позитивен старт на деня

 

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти