5 причини защо е опасно да стоим с кръстосани крака

кръстосани крака
Снимка: iStock

Седейки пред компютъра или телевизора, често кръстосваме краката си. Препоръчваме ви обаче да забравите за този навик. Физиотерапевтът Сандра Гейл Фрейна съветва да седнете с крака, докосващи земята и колене близо едно до друго. Ако не можете да се откажете от това да кръстосате краката си, тя препоръчва да го правите в продължение на не повече от 15 минути, след което да почивате.  

Ето и кои са опасностите, които се крият зад стоенето с кръстосани крака: 

кръстосани крака
Снимка: iStock

1. Хипертония 

Кръстосването на краката може да причини високо кръвно налягане. Това е така, защото стоенето в тази позиция за дълги периоди от време може да ограничи притока на кръв.  

Когато краката са кръстосани, кръвта тече през по-малък канал и вените могат да се притиснат, което затруднява връщането на кръвта към сърцето. 

2. Тромбофлебит 

Ограниченият кръвен поток може да доведе до по-сериозни проблеми, като тромбофлебит. Седенето неподвижно, особено в ограничено положение, може да забави кръвния поток, увеличавайки риска от образуване на кръвни съсиреци. 

кръстосани крака
Снимка: iStock

3. Хронична болка 

Дори ако практикувате добра стойка, кръстосването на краката ви може да причини проблеми. Възможно е тази позиция да натовари мускулите и връзките на гръбначния стълб, причинявайки дискомфорт или хронична болка с течение на времето. Това може да доведе до болки в гърба, врата и раменете. 

4. Проблеми с тазобедрените стави 

Постоянното кръстосване на краката може да доведе до болки в тазобедрените стави. Тази позиция може да окаже натиск върху ставите и да допринесе за развитието на определени ортопедични състояния, като болка или дисплазия на тазобедрената става, особено при хора с предразположение към тези състояния. 

кръстосани крака
Снимка: iStock

5. Парализа 

В най-лошия случай кръстосването на краката може да доведе до загуба на способността да движите краката си. Когато седите в тази позиция за дълго време, може да се случи това, което се нарича „парализа на кръстосаните крака“. Това се случва, когато нерв е под натиск достатъчно дълго, за да причини парализа на този нерв. 

Въпреки че този тип парализа обикновено е временна, тя може да продължи за различни периоди от време. Продължителността на кръстосването на краката, необходима за предизвикване на това състояние, може да варира от човек на човек. Позицията и степента на натиск върху нерва също могат да повлияят на появата на това състояние. 

Изкорени тези вредни навици, преди да навършиш 30

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти