5 причини да ядем хумус всеки ден

хумус
Снимка: iStock

Днес хумусът е едно от най-популярните ястия в Близкия изток и по света. Историята му датира отпреди повече от 7000 години в Древна Гърция. Всъщност ползите от това ястие са много. Ние ще ви кажем защо трябва да го включите в ежедневното си меню. 

Както знаете, хумусът се състои от нахут, който е богат на растителни протеини. Той е необходим не само за растежа, но и насърчава възстановяването на тъканите в тялото. Тази храна може да бъде от полза за тези, които водят активен начин на живот или се нуждаят от допълнителна енергия. 

хумус
Снимка: iStock

Освен на протеини, хумусът е богат и на здравословни мазнини. При направата му се използват зехтин и сусам, които са източник на здравословни мазнини. Те играят важна роля за сърдечно-съдовата система. Благодарение на тези продукти хумусът помага за понижаване на холестерола в кръвта и подобрява здравето на сърцето. 

Този продукт съдържа много важни хранителни вещества, включително растителни протеини, фибри, желязо, магнезий, фолиева киселина и витамини Е и С. С богатството си от полезни витамини и минерали, хумусът може да осигури енергия и да подпомогне храносмилането. 

хумус
Снимка: iStock

Той също така съдържа фибри, които предотвратяват запека и спомагат за поддържането на здраво тяло. Може да подпомогне и полезните бактерии при хората. 

Освен това, ако добавите нахут към вашата диета, можете значително да намалите появата на мазнина в коремната област. Както знаете, хората, които натрупват големи количества такива мазнини, са податливи на заболявания като диабет и инсулт.  

хумус
Снимка: iStock

Вижте в нашата галерия 8 страхотни причини да ядете хумус всеки ден:

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти