5 юни: отбелязваме Световния ден на околната среда

g
Снимка: Thinkstock

Всяка година на 5 юни светът отбелязва Деня на околната среда /World Environment Day/ - най-известният глобален ден с призив за положителна промяна за околната среда.

Световният ден на околната среда е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб.

Световният ден на околната среда е провъзгласен на 15 декември 1972 г. на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция с резолюция № A/RES/2994 /XXVII/. Тогава е приета декларация за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

g
Снимка: Thinkstock

Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.

В своята резолюция общото събрание призовава държавите и организациите, членуващи в ООН, ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, демонстриращи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

g
Снимка: Thinkstock

Отново на 27-ата сесия на общото събрание е създадена нова организация в рамките на ООН - Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Под нейната егида ежегодно се отбелязва и празникът. На този ден ООН връчва и тематична награда на заслужили в областта държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда - "Глобал-500".

По повод 5 юни екоинспекциите в страната организират различни инициативи - открити уроци, лекции, изложби и конкурси за рисунки и фотографии, Ден на оторените врати.

g
Снимка: Thinkstock

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Последвай ни и в Инстаграм ТУК!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти