10 любопитни факта за Космоса

10 любопитни факта за Космоса
Снимка: netinfo

Хората винаги се се питали, какво има горе сред звездите в Космоса. Днес астрономите са потвърдили съществуването на повече от 900 извънслънчеви планети, като броят им продължава да расте. Има обаче факти за Земята и Космоса, които не всички знаят, а те са изключително интересни. Ето 10 любопитни факта за Космоса.

1. Горещи планети

Венера е най-горещата планета в нашата Слънчева система. Тя е със средна температура от 450 градуса по целзий. Да, Меркурий е по-близо до Слънцето, но планетата няма атмосфера, за да може да регулира добре температурата си.

2. Безброй звезди

Самият факт, че Космосът е огромен и постоянно се разширява, прави броенето на звезди малко трудничко. В момента учените знаят само броя на звездите в Млечния път, които са между 200 и 400 милиарда, като всяка от тях може да крие по една галактика, като нашата.

3. Живот на Марс

От всички планети в нашата Слънчева система, Марс е с най-голям шанс за наличие на живот. През 1986 г НАСА откриват фосили, запазили микроскопични живи организми от разцвета на Червената планета.

4. В Космоса никой не може да те чуе

В Космоса няма атмосфера, което значи, че звуковите вибрации няма как свободно да пътуват през него. Астронавтите успешно използват радио комуникация помежду си, докато са в Космоса. На радио вълните не им пука от вакуума на безкрайната шир.

5. Бързи звезди

Неутронните звезди са най-гъстите и малки звезди в познатата вселена и въпреки малкия им радиус от 10 километра, масата им може с пъти да надвишава тази на нашето Слънце. Те се въртят около оста си по средно 60 пъти на секунда, а достигайки статут на Супернова, скоростта им се повишава на средно 700 пъти в секунда.

6. Планетата на съкровищата (55 Cancri e)

Учени от университета в Уейл открили планета на 40 светлинни години от Земята. Тя се намира в съзвездието Рак, радиуса й е 2 пъти от този на нашата планета, масата осем пъти по-голяма, а повърхността й? Повърхността й е съставена главно от графит и диаманти.

7. Ден по-дълъг от година

Планетата Венера се движи с малко по-шантава скорост от останалите планети. Да обиколи Слънцето ѝ отнема 225 дни, докато въртенето около собствената ѝ ос отнема 243 дни, което прави един венерин ден с 18 дни по-дълъг от една година.

8. Многоцветно слънце

Честа заблуда е, че цветът на нашето Слънце е жълт, оранжев, та дори и червен. Обаче Слънцето всъщност е съвкупност от всички съществуващи цветове в едно, което очите ни приемат като бяло.

9. Огромен вулкан

С дължина от 600 километра и височина от 21 километра, прави вулкана Олимп на Марс, една от най-големите планини в познатата Слънчева система.

10. Бебе Слънце

Нашето голямо Слънце си е супер и много се радваме, че все още не е експлодирало и не ни е убило, но то далеч не е най-голямата звезда дори в нашата Слънчева система. Открити са звезди с диаметър 100 по-голям от този на Слънцето, но също и такива, които са с 10 пъти по-малки.

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти