За продължителността на своя брак обвинявайте...гените

брак сватба писмо
Снимка: Thinkstock

Учени установиха, че продължителността на брака e свързана с определен вид генен рецептор в организма ни, пише в-к Daily Mail.

Учени от Йейлския университет изследвали 178 женени двойки на възраст между 37 и 90 години. Участниците в проучването трябвало да попълнят въпросници относно брака им и неговата стабилност, съобщават от Darik News.

двойка любов брак
Снимка: Unsplash

В същото време им били взети натривки с генетичен материал. Резултатите от изследванията сочат, че двойките, които притежават специфична вариация в своя генен рецептор на окситоцина, се радват на по-продължителен и стабилен брак.

Окситоцинът е хормон, който е от съществено значение за социалното общуване и често е наричан „хормонът на любовта“. Той играе важна роля в изграждането на стабилни връзки.

брак двойка сватба
Снимка: Thinkstock

Въпросният генен вариант на окситоцин-рецептора е наречен OXTR rs 53576. При предишни проучвания се оказа, че той е свързан с черти на характера като емоционална стабилност, емпатия и общителност. Проучването на учените от Йейлския университет е първото, което свързва продължителността на брака с генни фактори, изтъква неговият автор Джоан Монин.

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти